Ambasada SUA: Aplicarea „egală și transparentă a justiției”, o obligație „față de poporul Moldovei”

Fostul presedinte Igor Dodon este reținut într-un dosar penal de corupție și trădare de Patrie de către membri ai Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Chișinău, 24 mai 2022.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău Kent D. Logsdon a declarat miercuri că, deși modul cum alege să lupte cu corupția este o chestiune internă a R. Moldova, „Ambasada americană încurajează autoritățile să urmeze procedurile legale adecvate în toate cazurile, inclusiv ancheta asupra fostului președinte [Igor] Dodon”.

Într-un comunicat al ambasadei postat pe Facebook, se mai arată că „Statele Unite se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să își îndeplinească obligația față de poporul Moldovei de a asigura aplicarea egală și transparentă a justiției”.

Ambasadorul Logsdon a făcut această declarație miercuri 25 mai, în cursul unei întrevederi cu președinta fracțiunii parlamentare a Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, cu Vlad Bătrîncea, Secretar Executiv al Partidului Socialist șicu Olga Cebotari, membră a Comitetului Executiv al PSRM.

Ambasada a precizat să întîlnirea fusese „programată din timp”, nefiind provocată de reținerea preventinvă a fostului președinte și lider socialist Igor Dodon, care a avut loc marti 24 mai.