Ambasada R. Moldova la Moscova își prelungește programul consular în weekend

Ambasada R. Moldova la Moscova a anunțat vineri, pe pagina sa de web, că din cauza creșterii „considerabile a numărului de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie”, secția consulară a ambasadei își prelungește programul de lucru în acest weekend.

„Toți cetățenii moldoveni care au nevoie de titluri de călătorie”, deci de acte care să înlocuiască un pașaport valabil, „se pot adresa Ambasadei”, iar dacă numărul de cereri crește, ambasada de la Moscova se declară pregătită să suplinească personalul consulatului.

„Autoritățile examinează și posibilitatea redistribuirii personalului diplomatic pentru activități consulare în cazul menținerii cererii sporite din partea cetățenilor țării noastre.”

Titlul de călătorie, precizează ambasada, „ poate fi folosit o singură dată pentru a reveni în Moldova”. Înlocuiește un pașaport valabil, dacă acest act a fost „pierdut, a expirat sau a fost furat”.

### Vezi și... ### Analiză | Mobilizarea parțială nu va schimba radical cursul războiului din Ucraina

Miercuri, 21 septembrie, în Rusia s-a decretat mobilizare militară parțială pentru războiul din Ucraina, ordin de care pot fi afectați și moldovenii cu cetățenie rusă care trăiesc în Rusia.

„Cetățenii moldoveni care dețin și cetățenie rusă, se află în prezent în Rusia și au domiciliul permanent pe teritoriul Federației Ruse, sunt pasibili pentru a fi mobilizați în armata rusă”, a precizat Ministerul Apărării pentru Europa Liberă.

Cei care au pașaport rusesc, dar locuiesc în străinătate nu pot fi supuși mobilizării în Rusia, sugerează atât răspunsul dat Europei Libere de ministerul moldovean al Apărării, cât și legislația rusă. Din această categorie fac parte și moldovenii cu pașaport rusesc, care locuiesc în regiunea transnistreană.

Dar moldovenii cu cetățenie rusă, care au plecat pentru perioade scurte de timp din Federație, dar au domiciliu stabil în Rusia, sunt vizați și ei de mobilizare, dacă îndeplinesc toate celelalte criterii ale legislației ruse.

Mai multe informații AICI.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.