Ambasada SUA din Liban, atacată de un individ înarmat

Ambasada SUA de la Beirut, la 5 iunie 2024.

Ambasada Statelor Unite în Liban a informat că personalul ei este în siguranță după ce un individ înarmat i-a atacat clădirea de lângă capitala libaneză Beirut cu focuri de armă. Bărbatul a fost rănit de forțele de ordine, arestat și dus la spital. Motivele faptei nu sunt deocamdată cunoscute.

Armata Libanului a spus că atacatorul este sirian.

Un oficial din justiția libaneză a declarat pentru AFP că atacul ar fi fost efectuat „în sprijnul Gazei”, unde armata israeliană luptă de aproape opt luni împotriva mișcării Hamas, considerată teroristă în Occident.

Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al Israelului, care atacă periodic ținte din Liban în cadrul confruntărilor sale cu milițiile libaneze Hezbollah, finanțate de Iran.

În 1983, un atac cu bombă pus pe seama lor a făcut 63 de morți la ambasada americană de la Beirut, care a fost mutată ulterior într-un loc mai puțin central, dar mai ușor de păzit.

Noua clădire a fost însă și ea lovită de o bombă la 20 septembrie 1984.

Alte evoluții din Orientul Mijlociu:

  • Human Rights Watch spune că Israelul ar fi lovit case și clădiri publice din sudul Libanului cu proiectile cu fosfor alb, ceea ce ar reprezenta o încălcare a convențiilor internaționale. Nu s-au înregistrat răniți, dar mulți localnici au probleme respiratorii. Israelul spune că folosește fosforul alb doar ca cortină de fum și nu țintește cu el civilii. Dacă intră în contact cu pielea, fosforul alb provocată arsuri extrem de grave, până la os.
  • Încă o țară europeană a recunoscut statul Palestina. Parlamentul Sloveniei, stat din UE și NATO, a votat „pentru” marți, în ciuda unei încercări a opoziției de dreapta de a amâna decizia propunând un referendum pe această temă în mica republică dintre Marea Adriatică și Alpi. Peste 140 de sate din cele 193 membre în ONU recunosc statul palestinian. R. Moldova nu se numără printre ele.
  • Un grup de experți independenți spun ca foametea pare să fi cuprins deja nordul enclavei palestiniene Gaza, bombadată de aproape opt luni de armata israeliană, ca răspuns la atacul din 7 octombrie al milițiilor Hamas, considerate teroriste de Israel și Occident. „Este posibil, ba chiar probabil”, a spus organizația Famine Early Warning Systems Network.
  • Casa Albă a spus marți seară că încă așteaptă un răspuns coerent al milițiilor Hamas la propunerea de armisițiu israeliană dezvăluită vineri de președintele SUA, Joe Biden. „Încă așteptăm un răspuns de la Hamas”, a spus consilierul pentru securitate națională Jack Sullivan. Un purtător de cuvânt Hamas a spus marți că mișcarea nu va accepta propunerea dacă Israelul nu se angajează să se retragă militar din Gaza în mod permanent. Israelul spune că cu sau fară armistițiu, mai devreme sau mai târziu, va fi nevoit să încheie operațiunea de lichidare a inamicului său din Gaza. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te