Ambasadorul belarus, convocat la Externe după amenințările lui Lukașenko

Discursul liderului belarus a reluat retorica de propagandă rusă mai veche, a vinei pe care ar purta-o țările occidentale pentru atacarea Ucrainei. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că îl va convoca pentru explicații pe ambasadorul Belarusului în R. Moldova, după ce președintele belarus, Alexandr Lukașenko, a declarat că Moldova ar putea avea soarta Ucrainei.

De asemenea, MAEIE susține că îi va prezenta ambasadorului poziția principială a R. Moldova și anume că „cetățenii Republicii Moldova condamnă ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

„MAEIE regretă rolul pe care îl are Belarus în promovarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și pentru promovarea repetată în spațiul public a unor mesaje menite să genereze dezinformare și falsuri”, se arată într-un comunicat emis de MAEIE.

Și Ministerul de Externe de la București l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului în România. Diplomația română consideră drept inadmisibile declarațiile de sâmbătă ale președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care a spus, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state ar urma să fie direct implicate.

„Astăzi e Ucraina, mâine poate fi Moldova, Țările Baltice, Polonia sau România”, a declarat Lukașenko, citat de agenția oficială de știri rusă TASS, în timpul Zilei unității naționale, marcate pe 17 septembrie.

Discursul liderului belarus a reluat retorica de propagandă rusă mai veche, a vinei pe care ar purta-o țările occidentale pentru atacarea Ucrainei.