Soluționarea conflictelor din regiune, inclusiv a conflictului transnistrean, dimensiunea drepturilor omului, dar și crearea în cadrul OSCE a unei noi platforme dedicate securității din Estul Europei sunt printre prioritățile președinției Poloniei în OSCE din acest an, declară într-un interviu pentru Europa Liberă ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk. Interviul a fost realizat imediat după vizita în Republica Moldova de săptămâna trecută a reprezentantului special al președinției OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, vizită în cadrul căreia s-a discutat în special despre reluarea negocierilor în formatul 5+2.
Your browser doesn’t support HTML5
Ambasadorul subliniază că viteza de reglementare, dar și felul în care va arăta soluția depinde mult de felul în care își doresc autoritățile, dar și oamenii de rând, să arate țara pe viitor. Ambasadorul sugerează că un proiect de țară și o viziune clară asupra principiilor de reglementare este ceea ce lipsește la nivelul societății și a clasei politice moldovenești. „Noi, partenerii internaționali, venim cu proiecte și suntem aici să vă ajutăm. Dar unde sunteți voi, oamenii din Republica Moldova?”
În interviu ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk vorbește și despre beneficiile umbrelei de securitate pe care o are Polonia după aderarea la NATO și se întreabă care este de fapt scopul „actorilor internaționali care cer retragerea NATO din Polonia și România”, în timp ce ei înșiși își mențin trupe în alte țări, inclusiv în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „În cazul Poloniei și României, dar și a altor țări care au aderat la NATO, a existat dorința practic unanimă a clasei politice și a societății în acest sens. Iar această umbrelă de securitate a favorizat și o crește economică fără precedent în Polonia”, subliniază ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk.