Amendamentele la legea cu privire la avocatură au fost votate în Parlament, inclusiv amendamentul prin care avocații vor putea fi reținuți sau percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, dacă e vorba de infracțiuni flagrante sau de cele specificate în art. 324-326 Cod Penal: corupție pasivă, corupție activă și trafic de influență.
### Vezi și... ### Zeci de avocați protestează la Parlament nemulțumiți de modificarea legii cu privire la avocaturăInițiativa a fost promovată de de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate. Ea spus că raționamentul amendamentului său este lupta cu corupția. „Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un „intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate”, a menționat Stamate.
Inițiativa a provocat nemulțumirea apărătorilor, care au protestat în fața Parlamentului pe parcursul ședinței legislative. Avocații sunt în grevă generală în perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității, inclusiv a celei din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.
Inițiativa a fost respinsă și de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ai cărui deputați au părăsit sala de ședințe a Legislativului și au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.