Amenințări cu bombă în sute de instituții și organizații din Ucraina după o investigație a Europei Libere

Imagine postată pe rețelele sociale de grupul care instigă la violență în Ucraina.

Mai multe instituții de stat din Ucraina au fost evacuate luni, 14 octombrie, după ce sute de școli, companii, ambasade și instituții de presă au primit e-mailuri care amenințau cu un atac terorist care pare a fi legat de o investigație RFE/RL asupra activităților serviciilor de securitate rusești în Ucraina.

Autoritățile au căutat dispozitive explozive în școli, afaceri, hoteluri, ambasade și organizații media – inclusiv RFE/RL – care au primit e-mailul de amenințare.

Mesajul a fost transmis de o persoană care s-a identificat drept reprezentant al unui „grup terorist” al cărui nume se potrivește cu cel al unui canal Telegram anti-ucrainean.

Același grup a răspândit apeluri pentru arderea mașinilor aparținând personalului militar ucrainean și reprezentanților centrelor de recrutare.

RFE/RL nu dezvăluie numele expeditorului sau al grupului din motive de securitate și etică.

E-mailul de amenințare vine în urma unei investigații publicate de unitatea de investigație Skhemy (Scheme) a Serviciului Ucrainean al RFE/RL, care arată modul în care serviciile de informații ruse recrutează ucraineni, inclusiv minori, pentru a incendia mașinile militarilor ucraineni.

Investigația Scheme, semnată de jurnalistele Irina Sisak și Valeria Egoșina și freelancerului Iulia Himerik, dezvăluie că o persoană cu același nume ca și expeditorul e-mailului de amenințare locuiește în Crimeea ocupată de ruși și are un pașaport rusesc.

În e-mailul de amenințare sunt menționate numele celor trei jurnaliști, despre care expeditorul spune că sunt vinovați pentru oricare dintre acțiunile grupului.

Președintele RFE/RL, Stephen Capus, a declarat că RFE/RL a luat la cunoștință faptul că jurnaliștii săi au fost numiți în e-mailurile amenințătoare.

„Nu vom fi intimidați și îi vom sprijini pe reporterilor noștri care vor continua să aducă știri publicului ucrainean fără teamă”, a spus Capus.

Reprezentanții Poliției Naționale a Ucrainei au verificat pe 14 octombrie biroul RFE/RL din Kiev și nu au găsit un dispozitiv exploziv.

Potrivit Scheme, grupul și-a revendicat responsabilitatea pentru recrutarea persoanelor care răspândesc mesaje pe rețelele de socializare prin care solicită arderea vehiculelor militare ucrainene.

Grupul oferă 100 de dolari celor care acceptă să participe. Artem Dehtearenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat că Rusia încearcă să pară că atacurile incendiare sunt efectuate de ucraineni obișnuiți, când, de fapt, ele sunt instigate de serviciile de securitate ruse.

Canalul Telegram al grupului distribuie, de asemenea, videoclipuri cu ofițeri din centrele de recrutare care rețin cetățeni ucraineni pentru mobilizare și solicită persecuția acestor soldați în schimbul unei plăți promise de 1.000 de dolari.

Cei trei jurnalişti RFE/RL au mai dezvăluit că, la începutul lunii octombrie, reprezentanţii aceluiaşi grup au trimis mesaje către mai multe agenţii guvernamentale ucrainene oferindu-le să „ucidă contra cost” oficiali de rang înalt din securitate şi personalităţi publice.

Ei s-au prezentat ca o organizație care „a fost mult timp angajată în executarea ordinelor pentru acțiuni violente și rezolvarea problemelor prin eliminare fizică”.

Site-ul web al grupului spune că furnizează „servicii” precum „incendieri, crime, furt de mașini, vătămarea corporală”.

Serviciul de presă al SBU a declarat pentru Scheme că trimiterea în masă a e-mail-urilor amenințătoare ar trebui privită ca o operațiune menită să răspândească panica în rândul cetățenilor Ucrainei.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te