Amenințări de la Moscova, după închiderea site-urilor rusești | ONG-urile de media cer explicații, în legătură cu blocarea a șase posturi TV

RUSSIA -- A man makes a selfie photo in front of the Kremlin's Spasskaya tower and St. Basil's cathedral in downtown Moscow on September 11, 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Autoritățile de la Moscova ar putea să interzică activitatea jurnaliștilor moldoveni din Rusia, după ce Serviciul de Informație și Securitate al R. Moldova a blocat 31 de portaluri web, inclusiv rusești. Declarația a fost făcută de președintele Uniunii Jurnaliștilor din Rusia, Vladimir Solviev, luni, 30 octombrie, pentru agenția de presă rusă TASS, site-ul căreia se află printre cele blocate în R. Moldova, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, a declarat pentru sursa citată, că din informațiile deținute de instituție, în Federația Rusă nu sunt jurnaliști moldoveni acreditați.
  • Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Centrul „Acces-Info” și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune, „în lipsa unor explicații clare care să justifice măsurile restrictive”, scrie tv8.md. ONG-urile de media susțin că: „incapacitatea autorităților de a-și explica deciziile generează suspiciuni că măsurile au fost aprobate în mod nejustificat, în detrimentul diversității de opinii și în defavoarea consolidării protecției libertății de exprimare în mass-media audiovizuală”. Luni, 30 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus suspendarea licențelor de emisie a posturilor de televiziune: Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, acestea „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.
  • Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, efectuează o vizită de două zile în R. Moldova, scrie jurnal.md. Luni, 30 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Președinție, alături de șefa statului, Maia Sandu, acesta a declarat că vede în R. Moldova un stat care luptă pentru democrație, pace și securitate. Marți, 31 octombrie, Maia Sandu și Marcelo Rebelo de Sousa vor participa la un forum, în cadrul căruia companiilor portugheze din regiune li se va prezenta oportunitățile din R. Moldova și va fi semnat Memorandumul de înțelegere între Agențiile de Investiții din ambele țări.
  • Procuratura Anticorupție a anunțat luni, 30 octombrie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a șefului suspendat al Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas. Acesta este acuzat de îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere și interese personale, transmite Ziarul de Gardă.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes sporit din partea internauților s-a bucurat știrea postată de Europa Liberă, despre faptul că luptătorul de stil greco-roman, Alexandrin Guțu, a devenit campion mondial Under 23.
  • Pe Instagram, populară este știrea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că luni, 30 octombrie, se împlinesc 31 de ani de la tragedia care a luat viața cuplului Doina și Ion Aldea-Teodorovici.