Amenzi de circa 480 de milioane de lei aplicate de Consiliul Concurenței în privința a șase companii petroliere

Agenții economici ar fi efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu același valori.

O amendă de 480 de milioane de lei a fost aplicată de Consiliul Concurenței pentru șase companii petroliere din R. Moldova. Amenzile au fost aplicate după ce s-a constatat că acestea au încheiat un acord anti-concurențial cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a produselor petroliere.

Ancheta demarată de plenul Consiliului Concurenței în 2021, a vizat perioada martie 2019 – ianuarie 2021. Instituția susține că agenții economici au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu același valori.

În plus, modificările au avut loc atât consecutiv (atunci când una sau mai multe companii își modificau prețurile, iar ulterior alte companii făceau modificări similare), cât și concomitent (când majoritatea sau chiar toate întreprinderile luau decizii similare de modificare a prețurilor în același moment, înainte de prima afișare pe panou).

Președintele Consiliului Concurenței, Alexandru Gherțescu, a precizat că au fost aplicate următoarele amenzi:

  • SRL „Bemol Retail” - 29.047.135 lei;
  • SRL „Datario” - 1.103.009 lei;
  • SRL „Lukoil Moldova” - 180.237.907 lei;
  • SRL „Petrom Moldova” - 77.850 .25 lei;
  • SA „Rompetrol Moldova” - 191.863.578 lei;
  • SA „Tirex Petrol” - 1.529.442 lei.

Companiile vizate au respins acuzațiile, invocând mai mulți factori economici și „adaptarea inteligentă” a acestora la condițiile pieței. Asta a dus, în opinia agenților economici, la modificări similare sau paralele a prețurilor.

Decizia instituției poate fi contestată în termen de 30 de zile după recepționarea ei de către întreprinderile vizate, în instanța de judecată.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te