Reproșul formulat în adresa guvernării, inclusiv a polițiștilor, e că au dat dovadă de duble standarde. S-au arătat deranjați de comerțul ambulant pe timp de pandemie, dar se fac a nu-i vedea pe președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu care constant ignoră obligația de a purta mască în spații închise.
Your browser doesn’t support HTML5
Premierul Ion Chicu s-a văzut silit să ia atitudine față de modul în care a înțeles să își exercite obligațiunile de serviciu polițistul, care a amendat cu 1,500 de lei o pensionară pentru comerț stradal, interzis din cauza epidemiei. Șeful cabinetului de miniștri a condamnat comportamentul „neadecvat” al omului legii, însă a insistat că, „indiferent de situația materială și vârstă, cetățenii Republicii Moldova trebuie să respecte legislația în vigoare”.
Aceasta creează sentimente confuze, inclusiv de injustiție...V.Vieru
Fără a încuraja comerțul ambulant pe timp de pandemie, avocatul Asociației Promo-Lex, Vadim Vieru, opinează că autoritățile dau dovadă de duble standarde când vine vorba de sancționarea persoanelor care încalcă regulile anti-epidemice. Pe de o parte, amendează pensionari ce vând în stradă, pe de altă parte, închid ochii atunci când primele persoane în stat apar fără mască în spații închise, așa cum cere legea. Această atitudine este una păguboasă, spune Vadim Vieru, în primul rând pentru că transmite oamenilor mesajul că justiția poate fi selectivă:
„Mesajul este unul distructiv și incoerent, fapt care, până la urmă, duce la situații destul de confuze și interpretări diferite. Cred că imaginea instituției justiției are de suferit, or pentru cetățeni această imagine este creată din comunicarea publică care este făcută pe diferite cazuri. Atunci când un cetățean observă că persoane învinuite în dosare de rezonanță nu primest o pedeapsă reală pentru fapte mult mai grave, în același timp pentru situații minore sunt aplicate amenzi mari în aceste timpuri grele, aceasta creează sentimente confuze, inclusiv sentimentul de injustiție”.
De la începutul pandemiei, guvernarea a fost constant criticată pentru faptul că a stabilit un plafon exagerat de sancțiuni exagerat în comparație cu veniturile medii ale populației.
### Vezi și... ### Supermarketul cu masca sub bărbieÎntr-o luare de poziție, Avocatul Poporului a cerut reducerea amenzilor pentru în combaterea pandemiei de COVID-19. Potrivit ombudsmanului, amenda de peste 22 de mii de lei „nu ia în calcul situația persoanei amendate, mai exact a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor în etate sau a celor lipsite de surse de existență și cu venituri mici”.
În cadrul unei recente dezbateri despre modul în care autoritățile au gestionat criza epidemică, deputatul PSRM Vasile Bolea a apărat decizia Comisiei pentru situații excepționale spunând că aceasta nu a urmărit decât „responsabilizarea” cetățenilor:
„Cu toții am văzut cazuri și ele au fost multiple, când cetățenii noștri care s-au îmbolnăvit de COVID-19 erau internați în spital și ei pur și simplu fugeau din acele spitale și îi prindea poliția la chefuri, printre rude, astfel punând în pericol alți cetățeni. Noi în cazul respectiv ce trebuie să facem? Doar amenda este instituită pentru a responsabiliza cetățenii, nu pentru a scotoci prin buzunarele lor”.
Responsabilizare nu însemnă „o bâtă” sub forma unei amenzi, e de părere activistul civic Andrei Lutenco, director de programe în cadrul Centrului de politici și reforme. O amendă usturătoare, fără o comunicare clară, pe fundalul unor funcționari care ignoră pe față îndemnurile medicilor, face ca impactul măsurilor anti-covid să fie nule. Într-o analiză despre restricțiile impuse de autorități, Andrei Lutenco a ajuns la concluzia că cetățenii în continuare nu știu care sunt regulile, scopul lor și au din ce în ce mai puțină predispunere să le respecte:
Autoritățile au eșuat în a da un exemplu personal...A.Lutenco
„Scopul legii, inclusiv a amenzilor, e să duci un mesaj la oameni. Pe lângă faptul că numești o cifră de amendă, trebuie să explici și de ce este necesară. Mie mi se pare că aici autoritățile noastre au eșuat foarte mult. Pe de o parte, au pus aceste amenzi, pe de altă parte, au eșuat în a explica oamenilor cât de vital este ca să respecte aceste reguli, au eșuat în a da exemplu personal, au eșuat în a fi consecvenți pentru a implementa aceste măsuri. Or, noi pe de o parte avem amenzi foarte mari, pe de altă parte, avem relaxări care au loc foarte aleatoriu. Aceste lucruri au mult mai mare impact decât o cifră a acestor amenzi”.
Ministerul de interne a anunțat că din 12 martie și până la finele lunii mai, oamenii legii au aplicat peste 2 mii de amenzi persoanelor care nu au respectat regimul de carantină sau de izolare la domiciliu. Peste 70 de agenți economici au fost amendați că nu și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, la fel și 26 de preoți pentru că au oficiat slujbe în biserici, când acest lucru era interzis. Suma amenzilor, potrivit MAI, a depășit suma de 40 de milioane de lei.