Un gigant al politicii americane, senatorul John McCain a încetat din viata. Care sint reperele acestei vieti si cariere de exceptie? O evocare semnată de corespondentul Europei Libere la Washington.
Your browser doesn’t support HTML5
O viață care pare ruptă dintr-o ficțiune literară sau cinematografica s-a oprit într-un moment în care spiritul senatorului John McCain era mai necesar ca niciodata.
Erou al războiului din Vietnam, senator republican care a pus interesul tarii mai presus decit cel de partid sau personal, candidat la presedintie, John McCain a luptat pina in ultimele clipe pentru America în care a crezut, cea care este o idee mai mult decît un teritoriu si un ideal simbolizind libertate si toleranta, la care aspira o lume intreaga.
McCain nu s-a temut niciodata sa fie un rebel, atita timp cit credea in cauza sa. Si electoratul si presa i-au apreciat candoarea si spiritul de luptator, de asta a fost una dintre cele mai respectate personalitati din politica americana.
Intrebat in septembrie despre cancerul care avea sa-l rapuna, McCain a spus „Orice viata se incheie, intr-un fel sau in altul”. Si la intrebarea cum vrea să rămîna in amintirea oamenilor, senatorul de Arizona a raspuns ca vrea sa se stie ca „Si-a servit tara si nu a avut intotdeauna dreptate. A facut multe greseli, dar si-a servit tara. Si sper ca poate fi adaugat si „cu onoare”.
McCain a fost una dintre cele mai respectate voci in politica externa ameriana. El a sprijinit interventiile militare in Irak si Afganistan si pozitii de forta in alte crize cum sint razboiul civil din Siria si interventia rusa in Ucraina.
Unii l-au considerat un spirit razboinic si interventionist, altii – un om cu experienta care intelege responsabilitatea unei mari puteri, in apararea unor valori universale. El a fost un aparator inversunat al drepturilor omului.
Prizonier de razboi torturat in Vietnam, el a devenit ca parlamentar un critic activ al folosirii torturii, indiferent de circumstante. Si, pe de alta parte, in ciuda anilor de suferinta si tratamentului la care a fost supus in Vietnam – acelasi McCain a fost in prima linie de sprijin, cind s-a pus problema reluarii relatiilor dintre cele doua tari.
Dupa moartea senatorului, fostul presedinte Barack Obama a scris „Putini dintre noi au fost puși la încercare de viață asa cum a fost cazul cu John, sau solicitati să dea dovadă de curajul pe care el l-a avut. Dar noi toti putem aspira sa avem curajul de a pune binele altora, mai presus decit cel personal”.
De-a lungul carierei si pina in ultimele zile de activitate, John McCain a fost un prieten si aliat al tarilor din Estul si Centrul Europei, care au lasat in urma comunismul, avertizind impotriva tendintelor izolationiste in America. „A abandona idealurile pe care le-am promovat in lume, a refuza obligatiile noastre de lideri pe altarul unui fals nationalism, invocat de oameni care prefera sa caute tapi ispasitori decit sa rezolve probleme, este la fel de nepatriotic ca si angajamentul fata de orice dogma obosita a trecutului, lasata in urma de americani in cenusa istoriei”. O voce care chiar daca s-a stins isi va gasi ecou mult timp de-acum incolo pentru ca e nesara si din pacate, rara.