Multe comentarii, inclusiv ironice, a atras aceea în care Ceban, cunoscut pentru declarațiile sale împotriva marșului Pride de anul trecut, din capitală, dă mână cu politicianul de cel mai înalt rang care l-a primit în Israel: președintele parlamentului israelian, Knesset, Amir Ohana. Întâmplător, Ohana este unul din primii politicieni israelieni care trăiesc pe față într-un cuplu de același sex.
Your browser doesn’t support HTML5
Născut în 1976 la Tel Aviv în familia unor imigranți evrei din Maroc, Amir Ohana face o figură aparte în politica israeliană: este conservator, din partidul de centru-dreapta, Likud, cântă bine la chitară electrică și este căsătorit cu un bărbat, cu care crește doi copii de la o mamă-surogat din statul american de pe coasta Pacificului, Oregon.
Contradicțiile acestei biografii le reflectă, parcă, pe cele ale noii guvernări din Israel: după o serie de alegeri repetate, veteranul conservator Benjamin Netanyahu a încropit o coaliție din care fac parte inclusiv reprezentanții dreptei religioase, naționaliste, dar și politicieni progresiști din Likud, un partid considerat clasic, ne-extremist.
### Vezi și... ### Premierul israelian: în Israel nu vor fi limitate drepturile comunității LGBTQLa învestirea noului guvern Netanyahu la sfârșitul anului 2022, printre cei care s-au temut cel mai mult de o eventuală „înăsprire” a politicilor israeliene au fost palestinienii, prietenii statului secular și persoanele LGBT.
O serie de numiri în cabinet au ridicat spectrul unor derapaje împotriva tuturor acestor comunități, făcându-l pe principalul aliat extern al Israelului, SUA, să-și exprime speranța că democrația israeliană se va consolida în continuare.
La 29 decembrie 2022, suporterii progresului social au avut un prilej cel puțin temporar de sărbătoare, căci în fruntea celui de-al 25-lea parlament israelian a fost numită în premieră o persoană LGBT: Amir Ohana. Cu șapte ani mai devreme, în 2015, Ohana devenise prima persoană LGBT declarată aleasă deputat în Knesset.
Alt detaliu neobișnuit: acordul de guvernare al noului guvern a cuprins o clauză specială: anume că Ohana are dreptul să voteze împotriva coaliției de dreapta din care face parte în chestiuni legate de LGBT.
Ohana și-a folosit de altfel acest drept recent, la 22 februarie, când a votat în favoarea unei propuneri venită din opoziție, referitoare tocmai la extinderea drepturilor LGBT.
Considerat un politician loial lui Netanyahu, Ohana ocupase deja funcții înalte înainte să devină speaker. Numirea în funcția de ministru al securității publice în 2019 a l-a făcut primul ministru declarat gay din istoria Israelului.
### Vezi și... ### Îngrijorare la Casa Albă: Pune reforma sistemului juridic din Israel în pericol democrația?Când a fost ales speaker cu marea majoritate a deputaților prezenți, la 29 decembrie, Ohana le-a mulțumit părinților - aflați în galeria pentru public – că l-au acceptat „așa cum este”, partenerului Alon Haddad, numindu-l „jumătate din viața mea de aproape 18 ani”. Alături de Alon se aflau cei doi copii, Ella și David.
Ohana a insistat în discursul de acceptare că noua coaliție de guvernare nu va îngrădi drepturile LGBT: „Acest Knesset, sub conducerea acestui speaker, nu le va face niciun rău, nici lor, nici altor familii”.
Mai înainte, cum amintește Times of Israel, mai mulți politicieni din partidele de extremă-dreapta și ultra-ortodoxe aliate la guvernare cu Likud exprimaseră poziții homofobe, cerând printre altele revenirea la „terapiile de conversiune”, deja interzise.
În timpul discursului lui Ohana, liderul partidului fățiș anti-LGBT Noam, actualul viceministru Avi Maoz, a privit ostentativ în altă parte, ca și alți câțiva deputați ultraconservatori.
Atacurile împotriva lui Ohana nu s-au oprit aici. În primele zile după învestire, un rabin influent, Meir Mazuz, apropiat multor membri de vază ai noului guvern, a spus că noul speaker parlamentar este „infectat” cu boala homosexualității; rabinul a insinuat că orientarea sexuală a lui Ohana ar fi de vină pentru dezastrul de la pelerinajul din 2021 la mormântul Rabinului Simon, unde și-au pierdut viața într-o busculadă 44 de băieți și bărbați evrei ultra-ortodocși. Ohana era atunci ministrul securității publice.
Israelul este de departe țara cea mai prietenoasă cu persoanele LGBT din Orientul Mijlociu – singura care oferă recunoaștere juridică cuplurilor de același sex, și gazda anuală a unuia din cele mai mari festivaluri Pride din lume, cel de la Tel Aviv. Persoanele LGBT continuă însă și în Israel să fie ținta unor atacuri, mai ales din partea evreilor ultra-ortodocși și a reprezentanților politici ai acestora.