Amnesty acuză Iranul și Turcia că trag în afganii care încearcă să ajungă în siguranță

Refugiați afgani îndreptându-se către graniță

Amnesty International a acuzat forțele iraniene și turcești că i-au respins „în mod repetat” pe afganii care au încercat să treacă granițele și au deschis focul asupra bărbaților, femeilor și copiilor care încercau să ajungă în siguranță.

Într-un nou raport publicat la 31 august, organizația pentru drepturile omului cu sediul la Londra a declarat că afganii care reușesc să intre în Iran sau Turcia sunt reținuți și supuși la tortură și alte rele tratamente înainte de a fi returnați cu forța în Afganistan, în ciuda situației precare a drepturilor omului din această țară.

Amnesty a declarat că a documentat uciderea a 11 afgani de către forțele de securitate iraniene și a trei afgani de către forțele de securitate turcești. Grupul de apărare a drepturilor omului a declarat că niciunul dintre cei uciși nu a reprezentat o „amenințare iminentă de moarte sau de rănire gravă” pentru forțele de securitate sau pentru alte persoane, situații în care s-ar fi putut recurge în mod legitim la utilizarea armelor de foc în conformitate cu legislația și standardele internaționale.

Amnesty International a solicitat autorităților turce și iraniene să pună capăt imediat acțiunilor represive și deportării afganilor, să înceteze torturarea lor și să asigure trecerea în siguranță și accesul la procedurile de azil pentru toți afganii care caută protecție.