Amnesty International acuză forțele ucrainene că pun în pericol civili

Un membru al Gărzii Naționale Ucrainene în apropierea liniei de front în regiunea Harkov, 3 august 2022

Forțele ucrainene au fost acuzate de Amnesty International că pun în pericol civilii prin amplasarea în clădiri rezidențiale, școli și spitale, ceea ce a stârnit un răspuns vehement din partea Kievului.

Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, a declarat că cercetătorii grupului au documentat „un model al felului în care forțele ucrainene pun în pericol civilii atunci când operează în zone populate", în momentul publicării raportului său din 4 august.

Raportul este o încercare de „transferare a responsabilității de la agresor la victimă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video de seara trecută. „Nu există și nu poate exista, nici măcar ipotetic, vreo condiție în care orice lovitură rusă să devină justificată. Agresiunea împotriva statului nostru este neprovocată, invazivă și, sincer vorbind, teroristă”, a spus el.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba declarase anterior că Amnesty a creat o „falsă echivalență” între acțiunile forțelor invadatoare ale Rusiei și cele ale ucrainenilor care își apără patria. Dar Callamard a declarat că faptul că se află într-o poziție defensivă „nu scutește armata ucraineană de respectarea dreptului umanitar internațional”. Organizația pentru drepturile omului a declarat că a găsit dovezi că forțele ucrainene au lansat atacuri din interiorul zonelor rezidențiale populate și și-am amplasat baze în clădiri civile din 19 orașe și sate, în trei regiuni ale țării.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Jens Stoltenberg: Europa este în cel mai periculos moment de la al Doilea Război Mondial