Amnesty International: Cel puțin 23 de copii, uciși în Iran în timpul reprimării protestelor

Copii omorâți de poliție în timpul protestelor din Iran

Amnesty International susține că, printre sutele de persoane ucise în Iran, în timpul protestelor de amploare declanșate de moartea, luna trecută, a unei tinere arestate de poliția moralității pentru că purta un văl pe cap, se numără cel puțin 23 de copii.

### Vezi și... ### Ayatollahul Hamenei: Susțin forțele de securitate pentru reprimarea oricărui act de disidență

„Uciderea a cel puțin 23 de copii aruncă o nouă lumină asupra hotărârii ucigașe a autorităților de a zdrobi protestele din toată țara declanșate de moartea în arest a lui Mahsa (Zhina) Amini, în vârstă de 22 de ani, la 16 septembrie, și care s-au transformat în ceea ce mulți din Iran spun că este o revoltă mai amplă împotriva establishmentului Republicii Islamice”, afirmă Amnesty într-o declarație publicată la 14 octombrie.

### Vezi și... ### Iranul înființează tribunale speciale pentru protestatari și respinge criticile UE

Cei 23 de copii se numără printre cele cel puțin 201 persoane care, potrivit estimărilor, au fost ucise în cadrul protestelor la nivel național de la moartea lui Amini. Potrivit organizației, printre victime se numără 20 de băieți cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani și trei fete, dintre care două aveau 16 ani și una 17 ani. Cei mai mulți dintre cei uciși au fost împușcați de forțele de securitate, în timp ce patru dintre ei - trei fete și un băiat - au fost omorâți în bătaie.

„Forțele de securitate iraniene au ucis cel puțin două duzini de copii în încercarea de a zdrobi spiritul de rezistență al tinerilor curajoși ai țării", a declarat Heba Morayef de la Amnesty. „Statele membre aflate în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului ar trebui să organizeze de urgență o sesiune specială și să adopte o rezoluție pentru a stabili un mecanism internațional independent de investigație pentru a trage la răspundere Iranul”, a spus Morayef.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran