Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, consideră „alarmantă” completarea. În opinia lui, noua definiție a trădării de patrie este „vagă și deschisă abuzurilor” și reprezintă o „amenințare deosebită” la adresa libertății de exprimare.
Apărătorii drepturilor omului au avertizat că noua definiție ar putea fi folosită împotriva opoziției sub pretextul luptei cu influența străină și ar putea amenința opiniile incomode guvernanților.
Amnesty International a cerut Parlamentului să abroge modificările și a îndemnat-o pe președinta Maia Sandu să nu promulge legea.
Pe 30 mai, Parlamentul a adoptat în a doua lectură amendamentele la Codul Penal privind definiția extinsă a „trădării de patrie”. Noțiunea a fost completată cu noi interpretări care permit tragerea la răspundere a persoanelor care vor fi găsite vinovate de „desfășurarea unor activități ostile împotriva securității statului”, chiar și pe timp de pace, cu ajutorul unui stat sau a unei organizații străine.
„Activitățile ostile” ar putea fi exprimate inclusiv prin campanii de dezinformare.
Autorii proiectului, deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac, au explicat că a fost nevoie de această completare pentru „a combate activitatea infracțională care vizează suveranitatea, independența, unitatea, indivizibilitatea, securitatea sau capacitatea de apărare a Republicii Moldova”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te