Amnesty International: Situația femeilor s-a deteriorat alarmant în ultimul an

Amnesty International a cerut să se întreprindă „acțiuni decisive” pentru a reabilita drepturile femeilor și fetelor , a căror situație s-a deteriorat în mare măsură în ultimul an.

Organizația afirmă într-o declarație de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, că multe țări au desființat protecția legală, expunând femeile și pe cei care le apără drepturile la „riscuri fără precedent”.

„Evenimentele din 2021 și din primele luni ale anului 2022 au dus la compromiterea drepturilor și demnității a milioane de femei și fete”, a declarat secretarul general Amnesty International, Agnes Callamard, în declarație. „Nicio societate nu-și poate permite sau nu ar trebui să tolereze o asemenea degradare a drepturilor a jumătate din populație”, a adăugat ea.

În declarație se evidențiază situația dificilă a femeilor prinse în zonele de conflict, inclusiv în războiul aflat în desfășurare din Ucraina, unde Rusia a lansat o invazie neprovocată, forțând peste 1,7 milioane de oameni, în principal femei și copii, să fugă în țările vecine.

„Astăzi, în Ucraina și în întreaga regiune, femeile și fetele sunt din nou expuse unui risc grav”, a spus Amnesty în declarația sa, adăugând că zonele din estul Ucrainei afectate de conflictul de ani de zile dintre forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Rusia s-a înregistrat creșterea numărului de violențe bazate pe gen și accesul limitat la serviciile de bază.

### Vezi și... ### Invazia rusă în Ucraina, ziua 13 | ONU: două milioane de refugiați ucraineni