Amânări după amânări în dosarul lui Șor, care și-a luat avocați din Marea Britanie | Moldova pierde încă un caz la CEDO

Ilan Șor, liderul Partidului Șor într-o conferință de presă susținută de la distanță, după ce a fugit din R. Moldova unde este cercetat penal și acuzat de comiterea mai multor infracțiuni grave

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Ședința în cauza penală de escrocherie și spălare de bani a lui Ilan Șor ce se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău a fost amânată din nou, anunță Procuratura Anticorupție miercuri, 18 ianuarie, scrie zdg.md. În cadrul ședinței, avocații lui Ilan Șor au solicitat instanței admiterea în proces a doi avocați din Regatul Unit al Marii Britanii și amânarea ședinței de judecată pe un termen de 2 luni.

Republica Moldova a mai pierdut un caz la CEDO. Statul trebuie să achite suma de circa 12500 euro, drept prejudiciu moral unei foste deținute. Sentința a fost pronunțată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), pe 17 ianuarie, transmite Promo-Lex. Țara noastră a fost condamnată din cauza lipsei de îngrijire medicală adecvată în timpul detenției Tatianei Machina în închisoare, scrie newsmaker.md. Tatiana Machina a fost eliberată din detenție la data de 7 iulie 2016 și, la moment, se află în libertate.

Oamenisikilometri.md publică un text despre starea de lucruri din orașul Borodeanka, la aproape 9 luni de la retragerea rușilor din regiune. Reporterii care s-au întors în oraș după ce prima dată l-au vizitat în vara anului 2022, spun că „starea de lucruri din oraș nu pare cu nimic diferită de cea din vară. Doar cât s-au adăugat sunetele generatoarelor de electricitate – mai nou, acestea funcționează lângă fiecare magazin și cafenea. Atacurile rușilor asupra infrastructurii critice doar au agravat viața orașului”. Oamenii continuă să care din locuințele lor ceea ce a mai rămas intact.

Doar 1 din 10 proiecte, aprobate în cadrul Programului Satul European, au fost realizate în 2022, observă mold-street.com, adică 51 din totalul de 492. Autorii articolului menționează că până în prezent a fost asimilată cu succes doar 2,5% din finanțarea anunțată de autorități. Asta în condițiile în care valoarea totală a proiectelor incluse în program este de aproximativ două miliarde de lei, pentru perioada 2022-2023. Majoritatea proiectelor sunt destinate construcției sau modernizării sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, interes a trezit știrea distribuită de TVR Moldova, cu titlul „Maia Sandu la Davos: Republica Moldova poate supraviețui ca democrație doar în UE”. Autorii scriu că președinta Sandu a vorbit despre pericolul rusesc și necesitatea de securizare a regiunii noastre. Davos, acolo unde are loc Forumul Economic Mondial, oferă posibilitatea să atragem investiții, iar dialogul cu liderii țărilor UE este important în aceste momente, a precizat la rândul său ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Pe Instagram, populare au fost postările despre ultimele evenimente din Ucraina, acolo unde miercuri, 17 ianuarie, un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță în regiunea Kiev. TV 8 scrie că în urma accidentului au decedat toți membrii conducerii ministerului ucrainean al afacerilor interne. Șefa statului, Maia Sandu, a transmis condoleanțe poporului ucrainean și familiilor care și-au pierdut rudele și apropiații în tragicul accident aviatic.