Atleta moldoveană a vorbit Europei Libere la Paris, după ceremonia de decernare a medaliilor, în noaptea de 9 august.
„Mă bucur că am reușit să scriu istorie și această medalie frumoasă este la mine în mână”, a spus Anastasia Nichita corespondentului Europei Libere, pe fundalul Turnului Eiffel, la Paris.
Cu câțiva ani în urmă, Nichita a fost alături de alți sportivi protagonista unui documentar al Europei Libere, în care spunea că visul ei este să participe la Jocurile Olimpice. După reușita sa de la Paris, a spus că visul i s-a îndeplinit deocamdată „parțial”.
„Visul meu a devenit parțial realitate. Desigur, orice sportiv visează la titlul suprem de campion olimpic. Eu am ajuns aici și am văzut că este posibil. Nu vreau să fac promisiuni, dar o să încerc ca la Olimpiada din Los Angeles să sparg gheața și să fiu prima sportivă din R. Moldova care obține aurul olimpic. Dar până atunci, o să iau desigur o mică pauză o să mă reabilitez și o să vin cu forțe noi pe salteaua de lupte”, a spus luptătoarea.
Your browser doesn’t support HTML5
Nichita reușit o performanță istorică pentru R. Moldova la Paris, devenind pe 9 august 2024, prima moldoveancă medaliată la Jocurile Olimpice din istoria participării la ele a lotului național.
Argintul câștigat de ea în categoria de greutate 57 kg este și a treia medalie de argint obținută la JO de Republica Moldova, după o pauză de 24 de ani.
În bătălia finală de la Paris, Nichita a cedat în fața japonezei Tsugumi Sakurai, triplă campioană mondială.
Într-un interviu pentru Comitetul Olimpic, sportiva a mai spus că a reușit să obțină titlul de vicecampioană olimpică în pofida fracturilor. „Am suferit o fractură la coastă și genunchi, am avut un an foarte greu, din februarie până în aprilie eu nu am putut să mă antrenez la saltea, dar am reușit”, a spus Nichita.
Ea a dedicat medalia „tuturor celor care au fost implicați în procesul meu de pregătire, oamenilor cu suflet mare care s-au rugat și s-au bucurat pentru mine”. „Nu este doar medalia mea, dar și a întregii țări”, a mai spus luptătoarea, potrivit Comitetului Olimpic.
În interviul cu Europa Liberă, atleta a spus că medalia sa este dovada că „totul este posibil” prin „muncă, ambiție și sacrificiu” și că a simțit pe tot parcursul competiției „susținerea oamenilor de acasă”.
„Ca antrenor, sunt foarte bucuros pentru ea, știu prin ce a trecut pentru această mediale”, a spus Europei Libere, la Paris, antrenorul și soțul atletei, Valeriu Mircea, adăugând: „Cred că sunt cel mai bucuros soț de pe planetă”.
Antrenorul lotului național de lupte feminine, Andrei Chiperi, a spus și el Europei Libere la Paris că „este mândru” de performanța obținută de luptătoare, iar medalia de argint obținută de ea are „prețul celei de aur”.
Pentru performanța înregistrată, Anastasia Nichita va fi recompensată cu 2,6 milioane de lei din partea statului, la fel ca antrenorul său. Medaliații cu bronz și antrenorii lor vor primi câte 2 milioane de lei fiecare.
R. Moldova a reușit să obțină 4 medalii la această ediție a Jocurilor Olimpice, două dintre care de judocanii Denis Vieru și Adil Osmanov.
Your browser doesn’t support HTML5
26 de sportivi au reprezentat Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris, desfășurate în perioada 26 iulie – 11 august. Dintre aceștia, 24 și-au încheiat deja evoluția Doi luptători urmează să lupte astăzi. Maxim Sălcuțan la 65 de kilograme și Radu Lefer, 97.
Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Sergiu Gurin a spus pentru Europa Liberă că o parte din delegația de sportivi se va întoarce mâine de la Paris, iar vicecampioana olimpică, Anastasia Nichita și Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la canoe, vin luni.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te