În cele două luni şi jumătate de la alegerile parlamentare din 24 februarie PDM intenţionat a lăsat deputaţii PSRM şi cei din Blocul ACUM să discute despre formalizarea unei majorităţi parlamentare, mizând pe faptul că sunt puţine şanse ca aceste formaţiuni să ajungă la un numitor comun, iar evoluţia evenimentelor din ultimele săptămâni anticipează că cel mai probabil socialiştii vor guverna cu democraţii, sugerează fostul deputat şi fostul ambasador la Moscova Anatol Țăranu.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ce credeți Dvs. despre incertitudinea asta politică, care s-a stabilit după alegerile din 24 februarie?
Anatol Țăranu: „Din păcate, deciziile majore politice se iau nu doar la Chișinău, dar și în alte părți ale lumii. În cazul dat este vorba de influența Moscovei. Și acest lucru este regretabil. Asta încă o dată vorbește despre suveranitatea limitată care este caracteristică Republicii Moldova. Eu cred că următoarea guvernare va fi creată în Republica Moldova sub influența factorului extern.”
Europa Liberă: Au încercat să discute deputații Blocului ACUM cu socialiștii. Credeți că a eșuat această discuție între cele două formațiuni?
Anatol Țăranu: „Există o mare ispită de a rezolva problema într-o manieră cardinală din partea Blocului ACUM, dar în același timp frica majoră că asta ar putea duce la moarte politică îi face să fie foarte prudenți și eu cred că reflexul de autoconservare îi va face să renunțe la acest proiect de a face o alianță cu socialiștii.”
Europa Liberă: Dar cum explicați tăcerea îndelungată a Partidului Democrat, cel care spunea că în jurul său ar fi trebuit să se coaguleze o guvernare postelectorală?
Anatol Țăranu: „Le-au permis potențialilor lor parteneri de coaliție să se developeze completamente, să piardă foarte multe puncte politice și acum eu cred că a venit timpul ieșirii în scenă a Partidului Democrat.”
Europa Liberă: Și cu ce muniții ar putea să apară PD-ul?
Totul va depinde de măiestria acelor care vor negocia, de dosarele de kompromat...
Anatol Țăranu: „PD-ul are ce oferi eventualului partener. Se va face o împărțeală, cum este de obicei caracteristic pentru politicul moldovenesc, vor fi partajate activele, totul va depinde de măiestria acelor care vor negocia, de dosarele de kompromat de care dispun potențialii parteneri și, în ultimă instanță, guvernarea va fi creată pentru Partidul Democrat. Anume cu socialiștii și va fi creată această guvernare și-i păcat, fiindcă va avea de pierdut cursul european. Eu nu vorbesc despre pierderea completă a cursului european, vorbesc despre scăderea intensității cursului european.”
Europa Liberă: PD-ul ar putea să asculte mesajul socialiștilor?
Anatol Țăranu: „Dar ei nu au altă ieșire. Altminteri cum să faci coaliție? Trebuie să iei în considerare o parte din interesele partenerilor tăi și din acest punct de vedere democrații vor fi nevoiți să cedeze din agenda europeană. Problema este și cel mai interesant este ce anume și cât de mult vor ceda.”
Europa Liberă: Și ar putea să cedeze portofoliile la Ministerul de Externe și Integrare Europeană, la Ministerul Apărării, Reintegrării, așa cum cereau socialiștii și de la Blocul ACUM?
Anatol Țăranu: „Da, e o problemă. Cu siguranță nu pot afirma că ei vor face toate aceste cedări în totalitatea lor, dar cedări destul de dureroase vor fi nevoiți să facă.”
### Vezi și... ### „Noi vom cîștiga anticipatele” (președintele Igor Dodon)Europa Liberă: Președintele Igor Dodon declara că pentru funcția de premier ia în considerare două variante. Unul dintre potențialii candidați, așa cum spunea dl Dodon, ar putea fi din rândurile socialiștilor, iar celălalt de la Președinție. S-ar împăca PD-ul cu o numire de acest gen?
Anatol Țăranu: „În fața PD-ului e o dilemă extrem de neplăcută. Pe de o parte, cedarea postului de speaker îl consolidează foarte mult pe președintele Igor Dodon și el devine un jucător nu pur și simplu activ, dar influent pe scena politică. Până acum, el era mai degrabă un simbol, ca să nu folosesc o altă expresie, dar acum, cu afirmarea pe postul de speaker al Parlamentului al unui socialist, el devine o figură foarte serioasă politic, iar Guvernul în acest caz va fi cedat PD-ului. Asta e regula partajării.
Ar putea să se inverseze, dar pierderea postului de premier pentru democrați e una foarte dureroasă, a speaker-ului de asemenea, de aceea și vorbesc despre o dilemă extrem de complicată. Și din acest punct de vedere, PD-ul are de rezolvat o problemă foarte complicată.
Foarte mult depinde care sunt resursele de influență asupra lui Dodon și în ce măsură Partidul Democrat și în speță liderul lui este capabil să-l controleze și, hai să spunem așa, să-l orienteze corect președintele Dodon în acțiunile sale. Până acum, Dodon a fost foarte vocal, își permitea escapade din cele mai neplăcute pentru Partidul Democrat, dar în același timp păstra și o anumită distanță. Din momentul în care el va obține postul de președinte al Parlamentului, el ar putea să devină necontrolabil.”
### Vezi și... ### Igor Volnițchi: Vizita celor 35 de deputați PSRM la Moscova e „doar un mic instrument de presiune”Europa Liberă: Adică nu va mai putea fi suspendat, cel puțin?
Anatol Țăranu: „Desigur. Și mai mult decât atât, faptul că nu va putea fi suspendat îi permite să facă nu numai declarații, dar și acțiuni care ar avea greutate în electorală, iar pe noi ne așteaptă peste doi ani alegerea președintelui, iar în condițiile acestea când Dodon se va consolida, perspectiva alegerilor anticipate defel nu este una iluzorie. Și din acest punct de vedere, Partidul Democrat are de rezolvat o problemă foarte dureroasă.”
Europa Liberă: Dacă se face o coaliție PD-PSRM, perdant ar fi PD-ul?
Anatol Țăranu: „PD-ul va pierde o parte din influența sa politică pe care a avut-o în mandatul Parlamentului precedent.”
### Vezi și... ### Vlad Batrîncea: „Fiecare trebuie să facă jumătate de pas, un pas în urmă și să găsim un numitor comun”Europa Liberă: Igor Dodon la 1 mai a spus că poziția lui e una fără dubii, Federația Rusă este partenerul strategic al Republicii Moldova, dar el vrea să promoveze o politică externă echilibrată, să aibă Moldova relații bune și cu Estul, și cu Vestul, dar că trebuie de pornit de la interesele naționale.
Anatol Țăranu: „Noi am avut o asemenea politică duplicitară pe parcursul a 27 de ani, că „vițelul blând suge de la două vaci”. Iată că este imposibil să joci concomitent pe două mese, vei rămâne în pierdere, cum a fost în pierdere Republica Moldova până la momentul actual. Ori alegi o opțiune foarte clară, apropo, una din aceste opțiuni este catastrofală pentru Republica Moldova. Eu vorbesc despre orientarea spre spațiul eurasiatic, asta înseamnă, în primul rând, pierderea tuturor realizărilor Mișcării de eliberare națională, de renaștere națională din Republica Moldova, nemaivorbind despre faptul că este lipsită de perspectivă această orientare din punct de vedere socio-economic. Și a doua orientare care iarăși depinde de faptul cât de consecvent vom merge pe această cale, iar apariția socialiștilor în arcul de guvernământ face consecvența acestui curs foarte relativă.”
Europa Liberă: Și ca să punem punct, ideea Dvs. e că nu se vor declanșa anticipatele, ci mai degrabă va fi formată această coaliție între democrați și socialiști?
Anatol Țăranu: „Acum noi continuăm să păstrăm tot mai multe șanse de a avea o guvernare PD-PSRM, dar apariția unei asemenea coaliții defel nu înseamnă dispariția pericolului anticipatelor.”
Europa Liberă: Care ar putea să aibă loc când?
Anatol Țăranu: „Mai târziu. Este anul 2019. Ei vor rezista 2019, dar în anii viitori foarte mult depinde cum vor putea ei să conlucreze între ei, adică să împace capra cu varza, dar pericolul anticipatelor persistă.”