Anatolie Ghilaș: „Delimitarea proprietății publice este la un nivel foarte-foarte scăzut”

Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru este organul administraţiei publice centrale care realizează politica statului în domeniul relaţiilor funciare, cadastrului, geodeziei, cartografiei și geoinformaticii. Actualmente este implementat proiectul „Înregistrarea și evaluarea funciară”, în sumă de 30,1 milioane de euro, care a fost semnat de Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (parte a Grupului Băncii Mondiale), care are drept obiectiv finalizarea înregistrării tuturor proprietăţilor imobiliare din Republica Moldova. În prezent, multe din bunurile imobile de pe teritoriul țării nu sunt înscrise în Registrul bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora. O convorbire cu Anatolie Ghilaş, director general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru care a anunțat că demisionează.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Anatolie Ghilaş, directorul demisionar al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru

Europa Liberă: Dle Ghilaș, Dvs. ați anunțat că vă prezentați demisia din funcția de director al Agenției Relații Funciare și Cadastru și spuneți că la aproape douăzeci de ani de activitate în domeniul cadastrului, dintre care zece – în calitate de director general al Agenției, ați decis că a venit timpul tinerilor specialiști să vă ia locul și ați înaintat demisia din funcția de director general. Ați făcut acest gest cu câteva zile înainte ca să fie marcată ziua lucrătorilor din domeniul cadastrului, geodeziei și relațiilor funciare – cât de asumată este această decizie?

Anatolie Ghilaș

Anatolie Ghilaș: „În cererea mea de demisie am fost concret și am spus că le oferim tinerilor posibilitatea să facă reforme, să facă ordine în sistem. Am făcut acest pas pentru a da posibilitate noii generații de profesioniști să implementeze politicile în domeniile administrate de către Agenție pe care și le propun. Eu am activat aproape douăzeci de ani, am făcut lucruri bune, poate am făcut și greșeli. Consider că sistemul nostru este funcțional, mai ales până la implementarea reformei centrale. Regretul major pe care îl am este că nu am reușit să reîntoarcem întreprinderile de stat, în care ARFC era fondator, și care în urma reformei administrației publice centrale a dispersat un sistem lucrativ și integrat. Părerea mea este că sistemul cadastral trebuie să fie readus în componența Agenției Relații Funciare și Cadastru, care elaborează și promovează politici, dar, până la urmă, a fost concentrat și, după cum vedem, nu numai noi, dar probabil că toți cred că a fost o greșeală.”

Europa Liberă: Situația în acest domeniu urmează a fi îmbunătățită, au fost investiți foarte mulți bani, inclusiv s-au atras multe surse financiare din exterior, dar mai este mult până a se face ordine. De ce e atât de greu?

Sistemul nostru poate fi adus în ordine în maximum jumătate de an, așa cum a fost cândva: nu erau rânduri  și prețurile erau normale...

Anatolie Ghilaș: „Nu s-a dus la bun sfârșit fiindcă a fost prea mult concentrat. A fost luată puterea din teritoriu și adusă la Agenția Servicii Publice și asta a fost o greșeală. Noi n-am fost împotriva reformei, reforma trebuia făcută la Registru, la toate subdiviziunile lor, dar cadastrul este o instituție specială, unde sunt condiții specifice: înregistrări, divizări, moșteniri, lucrări tehnice, lucrări cadastrale și așa mai departe. Eu cred că situația în sistemul nostru poate fi adusă în ordine în maximum jumătate de an, așa cum a fost cândva: nu erau rânduri și prețurile erau normale.”

Europa Liberă: Jumătate de an? Ar fi suficient doar șase luni pentru a se redresa situația?

Anatolie Ghilaș: „Ar fi suficient dacă fiecare ar răspunde de domeniul lui.”

Europa Liberă: Câte hectare de pământ nu sunt luate la evidență?

Anatolie Ghilaș: „Astăzi nu sunt gata să vă spun, pentru că n-am pregătit datele, dar delimitarea proprietății, mai ales a celei publice, este la un nivel foarte-foarte scăzut.”

Europa Liberă: Unii spun că situația este catastrofală...

Anatolie Ghilaș: „Este catastrofă. Dar statul a început să investească al doilea proiect care include și delimitarea. Până în 2023-2025, cred că, o să ajungă la un nivel mai bun. Dar, într-un cuvânt, s-ar putea de spus că sunt interese majore asupra proprietății statului, unde deținătorii, ministerele, consiliile locale au încă interes major.”

Europa Liberă: Se zice că ar exista câteva entități care dețin suprafețe mari de terenuri, de exemplu Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății, alte ministere, inclusiv administrația de nivelul doi, administrația raională?

Ministerele trebuie să fie interesate să ia la evidență terenurile publice, să nu pună nimeni mâna pe ele...

Anatolie Ghilaș: „Cele mai multe pământuri ale statului astăzi sunt la ministere. Ministerele trebuie să fie interesate să le delimiteze, să le ia la evidență, să nu pună nimeni mâna pe ele.”

Europa Liberă: Dar între timp, credeți că cineva ar mai putea încerca să pună mâna pe aceste bunuri ale statului?

Anatolie Ghilaș: „Cred că încercări sunt, au fost și vor mai fi.”

Europa Liberă: O reformă teritorial-administrativă ar rezolva mai ușor unele probleme, inclusiv din acest domeniu?

Anatolie Ghilaș: „Obligatoriu! Dacă n-o să facem reforma administrativ-teritorială, așa cum și politicienii de astăzi și-au pus în agenda lor de lucru, atunci mari succese n-o să avem.”

Europa Liberă: Dar ce beneficii ar oferi această reformă administrativ-teritorială?

Anatolie Ghilaș: „Acolo de-acum stau calculele în față: câți specialiști, care și de unde, rămân sau se duc; câți șefi vor fi etc.? Noi în fiecare sătuc avem câte doi-trei șefi, cu primării, cu mașinele, secretari etc. Am centralizat cadastrul, dar trebuia să descentralizăm cu totul altceva.”

Europa Liberă: Despre accesibilitatea cetățeanului la serviciile cadastrale, ce ne puteți spune?

Anatolie Ghilaș: „Vedeți cum se prezintă lucrurile – trebuie să te înscrii cu o lună înainte. Bine, asta e legat și de pandemie, dar în principiu nu e normal să ți se facă o lună lucrarea. Economia nu poate aștepta. Sunt agenți economici fără extras din registru, fără evaluare. E imposibil de activat, trebuie luate credite..., dar totul se tergiversează. Nu mă laud, dar când Agenția era responsabilă de toți cei pe care îi avea în subordine, cum ar fi întreprinderea de stat Cadastru, să aprecieze alții, eu nu apreciez, dar rezultatele erau vizibile.”

Europa Liberă: Deci, revenirea la ce a fost, ar fi și o sugestie a Dvs. pentru noua guvernare?

Anatolie Ghilaș: „Ar fi o sugestie pentru noua guvernare, ca întreprinderile de stat să revină la ce a fost. Pentru că fiind în subordonarea Agenției Servicii Publice, s-a supra-concentrat la Agenția Proprietății Publice și efectul poate și este, dar eu nu-l cunosc, cred că nu-s mari rezultate deocamdată. Acuma trebuie voință politică, ca să nu spunem că ne-am întors înapoi. Ne-am întors unde e mai bine, facem ce e mai bine. Eu am luptat ca să nu fie Cadastrul concentrat, dar, cu părere de rău, n-am putut ține piept.”

### Vezi și... ### Reforma administrativă, de la cuvinte la fapte (VIDEO)

Europa Liberă: Câți agenți cadastrali activează astăzi în Republica Moldova?

Anatolie Ghilaș: „În principiu, e greu de spus câți ar fi, pentru că și primăriile au, și consiliile raionale, și fosta întreprindere de stat, dar și agenția noastră. Eu cred că sunt în jur de 2 000.”

Europa Liberă: Dacă agentul cadastral e în subordinea președintelui de raion, cel mai probabil, el rezolvă o sumedenie de probleme pe care le crede președintele de raion prioritare?

Anatolie Ghilaș: „Probabil, indicațiile președintelui o să le facă. Noi am luptat și pentru aducerea în subordinea agenției a inginerilor cadastrali, dar cu părere de rău tot n-am reușit. Politicul trebuie să hotărască.”

Europa Liberă: E nevoie de multă voința politică, asta lăsați să se înțeleagă...

Anatolie Ghilaș: „Voința politică, dacă nu-i nimic nu e...”

### Vezi și... ### Privatizarea unei locuinţe şi tertipurile birocraţiei

Europa Liberă: S-au atras, ziceam, și mijloace financiare din exterior ca să faceți ordine în acest domeniu – cât de mult ajutată această asistență de peste hotare?

Anatolie Ghilaș: „Acum a demarat proiectul doi, cum spunem noi, cadastru, care a început de la nordul republicii, sper că o să aibă succes, cuprinde aproape toate lucrările, începând de la delimitarea proprietății, înregistrarea proprietății, demarcarea hotarelor și așa mai departe, toate lucrările care trebuie luate la evidență în orice localitate, adică o evaluare precisă pentru impozitare etc. Eu cred că acest proiect o să aibă succes, dar trebuie să-l finalizăm. Și părerea mea a fost și este că trebuia acest proiect demarat nu numai de la nord spre sud, că atunci cei de la sud se simt obijduiți, dar trebuia concomitent, pe toată țara. E foarte greu, că nu se ajung specialiști. Proiectul e foarte bun, dar volumul de lucru e mare”.

Europa Liberă: Și Dvs. ce moștenire lăsați acum pentru cei care o să va ia locul ?

Am considerat că odată cu schimbarea politicului, dar și vârsta pe care o am, să le dăm voie tinerilor...

Anatolie Ghilaș: „Timp de aproape douăzeci de ani, cum am spus, am făcut și lucruri bune. Cele rele eu nu le cunosc, nu le știu. Am acceptat tot timpul critica și am respectat oamenii specialiști. Deviza mea era că specialiștii trebuie să facă, noi, conducătorii, trebuie să ne consultăm, trebuie să vedem care decizie e mai corectă. Sper că am luat decizii bune, dar la cei aproape douăzeci de ani de activitate pot spune că nu-i așa de simplu. Am considerat că odată cu schimbarea politicului, dar și vârsta pe care o am, să le dăm voie tinerilor specialiști, tinerilor profesioniști să ne ia locul. Dacă o să trebuiască sfaturi, sunt gata să-i ajut, să-i consult, ca să meargă totul corect.”

Europa Liberă: Dar dacă ar fi să ne spuneți unde e situația mai dificilă, în municipiul Chișinău și suburbiile lui sau în teritoriu? Ce răspuns ați avea?

Anatolie Ghilaș: „Astăzi e greu de spus unde e mai greu. Interese sunt diferite. În Chișinău sunt unele interese. Astăzi, interese majore sunt în suburbiile Chișinăului, că au mai multe pământuri, au mai multe gestionări, dar cred că și în toată țara situația e dificilă, în primul rând, lipsa de specialiști. Specialiștii, dacă nu sunt școlarizați, dacă nu învață zi de zi despre ce este nou, ce este bun, e deficit de cadre. Avem ingineri cadastrali, în diferite raioane, care vin din diferite domenii, începând de la profesori și terminând cu polițiști, ginecologi etc. Și profesor încă nu e cel mai rău! Cei mai buni specialiști au plecat peste hotare, în altă parte.

Folosindu-mă de ocazie, vreau să-i felicit pe toți colegii prilejul Zilei Cadastrului, sunt 25 de ani de la sărbătorirea acestei zile. Sărbătoarea e pentru noi toți. Le-am spus tuturor că ei trebuie să fie amabili cu clientul, să se poarte frumos, căci ei au nevoie de noi, noi avem nevoie de lucrările de care ei au nevoie, că acest serviciu ne finanțează.”

Europa Liberă: Cetățenii mai reproșează că ar fi mari prețurile, tarifele pentru întocmirea actelor.

Anatolie Ghilaș: „Ca director general, am fost împotriva măririi prețurilor, dar, până la urmă, au fost majorate la insistența altora. Dar am înțeles de la noua guvernare că degrabă vor fi revizuite prețurile, tarifele etc.”

Europa Liberă: Adică vor fi micșorate?

Anatolie Ghilaș: „Este obligatoriu să fie micșorate. Noi am fost de părere că dacă și mărim prețurile la servicii, să fie cu nu mai mult de 20 de procente. Că era legat de electricitate, de salarii. O să facă o revizie. Eu încă o dată revin la sărbătoarea noastră și aș vrea să felicit toți colegii, toate colectivele implicate în deservirea populației, în cadrul cadastrului, în relații funciare, în lucrări geodezice – să aibă tărie, să aibă sănătate, să aibă calitatea de a deservi clientul astfel încât acesta să se ducă de la noi mulțumit de serviciile pe care noi le prestăm.”