„Anatomia” accidentelor rutiere din R. Moldova: câte și unde se produc 

În prima jumătate a anului 2024, în R. Moldova în accidente rutiere și-au pierdut viața 85 de persoane.

Polițiștii și instituțiile de resort din R. Moldova ar trebui să studieze mai atent „eroarea umană” – cauzele producerii accidentelor rutiere și mai puțin persoana, recomandă Ilie Bricicaru, expert în siguranța rutieră. 

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, în care a fost abordat subiectul siguranței rutiere, Ilie Bricicaru a spus că în R. Moldova se mai resimt abordările din vechiul sistem, când pentru oamenii legii e important să fie stabilit vinovatul ca să fie „închis cazul”. „[...] Eroarea umană, în R. Moldova nu se vrea nicicum să fie studiată”, a remarcat invitatul podcastului. El mai spune că poliția moldoveană nu investighează eroarea, ci persoana.

„Dacă noi o să punem în continuare accentul pe factorul uman, adică pe vinovăția persoanei, dar nu o să prevenim eroarea și factorii de risc, lucrurile nu se vor schimba. Vom pierde [în accidente rutiere] foarte mulți oameni apți de muncă”, avertizează Ilie Bricicaru.

Când și unde se produc cele mai multe accidente

Septembrie și octombrie sunt lunile când se produc cele mai multe accidente rutiere de traseele naționale și drumurile locale. Observațiile și statisticile arată că, de obicei, în zilele de vineri spre sâmbătă se înregistrează o creștere a numărului de accidente, iar în zilele de duminică spre luni – au loc cele mai grave. În general, cea mai afectată categorie de vârstă este 15-29 de ani, iar printre conducătorii auto – 24-29 de ani.

Șoseaua Chișinău-Orhei (M2) și drumul spre Anenii Noi (R2) se numără printre cele mai periculoase trasee din R. Moldova. În „localități lineare”, cum este, de exemplu, Peresecina, chiar dacă se produc mai puține accidente, severitatea lor este dublă față de cel din zonele urbane.

Ilie Bricicaru atrage atenția și asupra faptului că nivelul de „motorizare” în R. Moldova a trecut de 400 de mașini la o mie de locuitori. Doar aproape 60% din unitățile de transport înmatriculate [circa 1,2 milioane] trec revizia tehnică.

Cel mai periculos oraș pentru pietoni

Expertul spune în podcast că orașul Chișinău poate fi considerat „cu siguranță” unul din cele mai periculoase orașe pentru pietoni nu numai din R. Moldova, ci și din Europa. În 36% din decesele provocate de accidente rutiere sunt implicați pietonii. Media europeană în acest sens e de 26%.

Director al Observatorului de siguranță rutieră de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Ilie Bricicaru numește „agresivă” maniera de șofare în Chișinău. „O mai gravă stare a circulației în intersecții eu nu am văzut în toți anii pe care i-am trăit în Chișinău. Este grav ce se întâmplă”, observă invitatul podcastului.

Pe de altă parte, expertul numește corecte abordările municipalității de a dezvolta transportul public și benzi dedicate pentru acesta.

Statistici îngrijorătoare

Un raport al Avocatului Poporului pe tema siguranței și securității în traficul rutier arată că, în ultimele mai bine de trei decenii, în R. Moldova s-au produs peste 83 de mii de accidente rutiere, aproximativ 13 mii de persoane pierzându-și viața. În jur de 99 de mii de persoane au fost vătămate. Costurile sociale și pierderile provocate țării de decesele și vătămarea oamenilor în accidente sunt evaluate la 1,6% din Produsul Intern Brut.

Datele statistice oficiale, relevă că, în prima jumătate a anului 2024, în R. Moldova în accidente rutiere și-au pierdut viața 85 de persoane, alte circa 1110 fiind traumatizate.

În R. Moldova se înregistrează de trei ori mai multe decese ale copiilor în accidente rutiere decât media europeană. Țara înregistrează și unul din cei mai înalți indicatori de mortalitate în accidente rutiere în raport cu țările-membre ale UE. Media europeană este 4,6, în timp ce a R. Moldova e de 8,3 accidente fatale la o populație de 100.000. Severitatea accidentelor în Moldova este de 2,5 ori mai mare în raport cu cea din unele țări europene.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.