Anchetatorii ruși i-au confiscat pașaportul unei foste editorialiste de la proiectul online Idel.Realities al Europei Libere

Marina Iudkevici, 1 septembrie 2022.

Anchetatorii ruși i-au confiscat pașaportul unei foste editorialiste de la proiectul online Idel. Realities al Europei Libere, care relatează despre evoluțiile din regiunile rusești Volga și Ural, ceea ce o împiedică să călătorească în Israel pentru un tratament contra cancerului.

Marina Iudkevici a scris pe Facebook la 1 septembrie că după ce poliția i-a percheziționat apartamentul pe 17 august, ea și alți șase jurnaliști din Kazan, Republica Tatarstan, ale căror locuințe au fost percheziționate în aceeași zi, au fost desemnați oficial drept martori într-un caz de extremism legat de o postare online despre actuala invazie a Rusiei în Ucraina.

Iudkevici a scris că ei și celor șase jurnaliști li s-a interzis să părăsească orașul Kazan, iar anchetatorii i-au confiscat pașaportul, computere, telefoane mobile și alte dispozitive electronice. Președintele posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea Jamie Fly a condamnat perchezițiile făcute la domiciliile ziariștilor.

În martie, președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care pedepsește cu ani grei de închisoare diseminarea de „informații deliberat false” despre operațiunile militare rusești în Ucraina, lege prin care Kremlinul vrea să controleze toate relatările despre războiul său în Ucraina.