La aproximativ două luni după ce un scandal amplu legat de prețurile unui antreprenor pentru proviziile militare a testat ambițiile privind anticorupția de la Kiev, jurnaliștii de investigație de la Europa Liberă, secția ucraineană, au constatat că cel puțin patru contractori majori suplimentari percep Ministerului Apărării tarife peste nivelul pieței pentru furnizarea de produse alimentare cheie pentru trupele ucrainene.
Concluziile departamentului de investigație al Serviciului ucrainean Schemes se bazează pe contractele companiilor din 2023, în valoare estimată la 1,14 miliarde de dolari, pe care jurnaliștii le-au obținut din mai multe surse cu legături cu Ministerul Apărării. Toate aceste contracte, cu excepția a două, nu au fost făcute publice anterior.
Prețurile la care furnizorii sunt pregătiți să livreze cartofi, mere, varză și ouă forțelor armate ucrainene, de exemplu, variază adesea de la două până la trei ori nivelul prețurilor de achiziție raportate oficialilor fiscali în decembrie 2022 și ianuarie 2023. Datele fiscale complete au fost disponibile pentru cinci dintre cei opt contractori de produse alimentare.
Schemes estimează că prețurile revizuite permit încă o marjă de vânzări de 30 până la 70 la sută, diferența dintre prețul de vânzare al unui articol și costul contractanților pentru achiziționare.
Guvernul, sub presiunea Uniunii Europene și a altor susținători occidentali pentru a lupta împotriva corupției, susține că nu au avut loc nereguli. Dar problema prețului rămâne.
### Vezi și... ### Ucraina pornește o nouă campanie anti-corupție. O să dureze?Furnizori secreți
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, contractele armatei ucrainene nu fuseseră publicate, iar numele contractorilor săi au fost păstrate secrete.
Acest lucru s-a schimbat în ianuarie 2023, odată cu publicarea unei investigații a publicației Dzerkalo tyzhnya, care a constatat că un furnizor militar, compania Aktyv din Kiev, percepea guvernului de aproape două ori și jumătate prețul de vânzare cu amănuntul pentru ouă.
De atunci, un alt furnizor, Harna Strava din Dnipro, care a fost vizat de o investigație de achiziție din 13 martie 2023 de către Bihus.Info, a fost desemnat public.
Cei șase furnizori rămași, ale căror nume Schemes le-a obținut din contractele cu Ministerul Apărării, nu au fost de acord cu dezvăluirea de către Schemes a identității lor.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a comentat că numirea contractanților militari fără consimțământul lor amenință securitatea națională a Ucrainei și creează „condiții favorabile” pentru un atac rusesc asupra unor părți ale sistemului logistic al armatei ucrainene care ar putea provoca „victime umane”.
Schemes a folosit numere de contract, mai degrabă decât denumiri corporative, pentru a identifica acești șase furnizori de alimente în acest articol.
Cum funcționează sistemul de alimentare
Furnizorii și Ministerul Apărării însuși insistă că nu taxează Ministerul Apărării pentru hrană, ci pentru un serviciu: furnizarea de hrană unităților militare desemnate, oriunde se desfășoară.
Majoritatea companiilor care se află în centrul investigației Schemes efectuează livrări de volum mare către depozitele militare în poziții non-frontline, care pot varia zilnic.
Din aceste depozite, armata ucraineană duce hrana trupelor.
Dar pentru Anastasia Radina, preşedinta Comisiei Anticorupţie a parlamentului ucrainean şi parlamentară din cadrul partidului de guvernământ Slujitorul Poporului, organizarea acestui sistem „este sursa abuzurilor de achiziţii publice”.
Ministerul Apărării afirmă că „serviciul” furnizorilor include o gamă de 409 produse dintr-un catalog, împreună cu livrarea, refrigerarea și înlocuirea produsului, a continuat ea.
Dar, în realitate, a mai spus Radina, „unitățile militare primesc produse de la furnizorii Ministerului Apărării și, de fapt, mult mai puține articole decât include catalogul, și nu mâncăruri gata preparate”.
Unele unități își cumpără propriile provizii de mâncare și își vin cu propriile planuri de masă, a adăugat ea.
În consecință, ceea ce cumpără Ministerul Apărării „sub pretextul serviciilor este de multe ori mai scump decât aceleași produse achiziționate de Serviciul de Frontieră sau din lanțurile de retail”, a acuzat Radina.
Ea consideră că armata ar trebui să cumpere produse alimentare, mai degrabă decât „un serviciu artificial” și să stabilească prețurile maxime pe baza prețului de piață.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a spus că „specialiştii” examinează fezabilitatea achiziţionării de produse alimentare „separat” de achiziţionarea „serviciilor de logistică, depozitare şi înlocuire a stocurilor, etc”. Meniurile standardizate pentru mesele forțelor armate sunt deja în discuție.
### Vezi și... ### Zelenski deschide un nou front: lupta cu corupția | Un val de demisii și demiteri din administrațieCât de ieftin este mai ieftin?
Ancheta Dzerkalo tijnia a costat Ministerul Apărării: scandalul public a dus la concedierea șefului de achiziții publice suspendat al ministerului, Bohdan Hmelnițki; demisia ministrului adjunct al apărării Viaceslav Șapovalov, care a supravegheat aprovizionarea forțelor din ariergarda; și investigațiile Biroului de Investigații de Stat (DBR) asupra mai multor persoane implicate în achizițiile ministerului.
De asemenea, au apărut speculații de scurtă durată cu privire la soarta ministrului Apărării Oleksi Reznikov.
În acest context, după ce a denunțat inițial ancheta lui Dzerkalo tyzhnya ca fiind o campanie de calomnie, Ministerul Apărării a subliniat că face eforturi de a corecta problema.
Pe 20 februarie, a anunțat că a scurtat durata contractelor cu furnizorii de alimente la trei luni, astfel încât companiile să nu poată lua în considerare „inflația și alte riscuri” în prețurile pe care le-au aplicat ministerului.
Anexele la contracte publicate, care identifică furnizorii doar după numerele lor de contract, arată prețurile revizuite.
Contractele enumera prețurile la care companiile sunt pregătite să furnizeze produse alimentare.
Schemele au încercat să obțină facturi de la unitățile militare care arată prețurile la care antreprenorii furnizează efectiv hrană trupelor, dar Ministerul Apărării nu a furnizat aceste informații la timp pentru publicare.
Ministerul a susținut că contractele sale scurtate au însemnat prețuri mai mici la alimente pentru forțele armate, dar Schemes a constatat că nu toate prețurile au scăzut uniform pentru toate categoriile de alimente.
Ouăle
Ouăle se află în centrul scandalului de achiziții alimentare din ianuarie. Afirmația ministrului Apărării Reznikov conform căreia o „eroare tehnică” a dus la prețul lor la 17 hrivne (0,46 dolari) pe ou în loc de pe kilogram în contractul companiei Aktyv a devenit subiectul glumelor de pe social media.
Lista de prețuri revizuită a lui Aktyv, publicată de Ministerul Apărării, stabilește acum prețul la 9 hrivne per ou; o reducere de 47 la sută. Tabelul de mai jos arată că acel preț este, totuși, cu 64% peste prețul de achiziție raportat Serviciului Fiscal de Stat în perioada decembrie 2022-ianuarie 2023.
În contractele revizuite pentru ceilalți patru furnizori de ouă ai armatei nu a avut loc nicio schimbare de preț. Prețurile lor rămân la 8–9 hrivne per ou, o majorare între 43 și 67 la sută față de prețurile de achiziție.
Cartofii
Cartofii sunt cei mai grăbitori indicatori ai potențialei cheltuieli excesive de către Ministerul Apărării.
Înainte de scandalul achizițiilor, prețurile furnizorilor variau între 17,7 și 27 de hrivne (0,48 USD-0,73 dolari) per kilogram. După revizuirea prețurilor, un furnizor a păstrat prețul vechi, în timp ce restul de patru și-au scăzut prețurile între 29 și 38 la sută.
Documentele fiscale obținute de Schemes arată însă că, chiar și după revizuirile de preț, prețurile la care patru din cinci furnizori vând acum cartofi armatei sunt cu 40-50 la sută mai mari decât prețurile lor de achiziție raportate Serviciului Fiscal de Stat în decembrie. 2022 și ianuarie 2023.
Aceste tarife revizuite sunt de două ori mai scumpe decât prețurile medii de pe piață, pe baza revizuirii de către Schemes a prețurilor din Kiev la mai mult de cinci lanțuri naționale de supermarketuri.
O investigație din 13 martie a reporterului Bihus.Info Alisa Yurchenko a constatat același lucru.
Merele
O factură de la o unitate militară fără nume, postată pe Facebook de jurnalista veterană Tetiana Nikolaienko, indică faptul că inflația prețurilor companiei Aktyv pentru cartofi s-a extins și la mere. Documentul din 8 martie, a cărui autenticitate nu a fost contestată, listează mere pentru forțele armate la 51 de hrivne (1,38 dolari) pe kilogram.
Dar documentele fiscale lunare ale companiei Aktyv arată că afacerea în sine a plătit 15 hrivne (0,41 dolari) pe kilogram pentru fructe.
Prin urmare, forțele armate ucrainene plătesc un markaj de peste trei ori prețul de achiziție. Cu alți antreprenori, aceștia au plătit de două ori prețul de achiziție, arată o comparație a documentelor fiscale.
Varza
Varza este vândută Ministerului Apărării la un preț de două până la trei ori mai mare decât prețul de achiziție, arată graficul de mai jos.
Conform prețurilor revizuite, compania Aktyv vinde varza la aproximativ dublu preț față de ceilalți doi concurenți ai săi.
Ce spun furnizorii
Schemes a cerut cinci dintre contractanții citați în această investigație să explice cum își stabilesc prețurile pentru forțele armate și cum calculează costurile care pot avea impact asupra acestor prețuri.
De asemenea, jurnaliștii le-au cerut să-și evalueze marjele de vânzări după revizuirile din februarie 2023 ale contractelor cu Ministerul Apărării și să explice cum au reușit să scadă prețurile unor produse alimentare.
Ministerul Apărării atribuie prețurile mari necesității de a anticipa înlocuiri pentru produsele alimentare stricate sau distruse. Reznikov afirmă că creșterea prețurilor la serviciile alimentare pentru 2022 a fost mai mică decât rata de 26,6% a inflației.
Directorul companiei Aktyv, Valeri Meleș, a atribuit prețurile practicate de Ministerul Apărării nevoii companiei de a plăti combustibilul pentru livrările în mai multe locații, depozitarea produselor și salariile angajaților. Meleș a spus că Aktyv și-a scăzut prețurile în februarie 2023, deoarece prețurile proprii de achiziție au scăzut și ele.
Furnizorul nr. 5 din contractul nr. 286/2/22/80, enumeră costuri similare: ambalarea produsului, transportul, logistica, salariile personalului de livrare, utilitatile companiei si transportul către unitatile militare.
În interviul său pentru Bihus.Info, directorul de achiziții al Harna Strava, Denis Ușakov, a subliniat pericolul de a face livrări către depozitele militare ucrainene din regiunea Donețk din estul Ucrainei, ocupată în mare parte de ruși, „unde nimeni nu este de acord să meargă pentru că există riscul de a pierde vehiculul”.
Ministerul Apărării a recunoscut că prețurile pentru serviciile de alimentație ale contractorilor reflectă nevoia potențială de înlocuire a produsului dacă un depozit este lovit de inamic sau produsele alimentare perisabile se strică.
Singur printre furnizorii cu care a vorbit Schemes sau Bihus.Info, furnizorul nr. 4 din contractul cu numărul 286/2/22/78, care livrează alimente în regiunea Odesa, susține că societatea furnizează roșii, castraveți, ceapă și alte produse alimentare forțelor armate la un preț mai mic.
Cu toate acestea, acesta a susținut că firma „căută în mod constant modalități de a reduce prețul produselor pentru soldații noștri”.
Alte companii nu au răspuns solicitărilor de comentarii făcute de Schemes până la data publicării investigației, pe 17 martie.
O soluție digitală?
Pe 21 martie, președintele Volodimir Zelenski a semnat în lege un proiect de lege care impune, începând cu 20 iunie, publicarea prețurilor pentru toate achizițiile militare, în afară de arme, în platforma electronică de achiziții ProZorro.
ProZorro, suspendat la începutul lunii ianuarie din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, oferă acces instantaneu la „datele privind achizițiile publice” pentru toate licitațiile guvernamentale.
Președintele Comisiei parlamentare anticorupție, Radina, consideră că este o modalitate de a încuraja competiția publică între furnizori care „pot oferi cele mai bune prețuri”.
Dar unul dintre creatorii ProZorro, Maksim Nefiodov, care a condus Serviciul Vamal al Ucrainei din 2019 până în 2020, avertizează că portalul singur nu va rezolva problemele de lungă durată ale Ucrainei privind achizițiile alimentare.
„Aceasta este o problemă sistemică care necesită o soluție care începe cu mult înainte de procesul de licitație”, a declarat Nefyodov într-un interviu din 24 ianuarie cu Serviciul Ucrainean al Europei Libere.
„Pentru că cu sistemul de organizare a alimentelor care există acum, chiar dacă licitația este organizată personal de papa sau de Maica Tereza, rezultatele vor fi încă foarte îndoielnice”.
Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.