Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis astăzi sesizarea în care procurorul general Alexandru Stoianoglo era acuzat de „corupere pasivă și abuz în serviciu”. Sesizarea a fost depusă de deputatul PAS Lilian Carp, care îi reproșează lui Stoianoglo, între altele, că s-ar fi implicat în eliberarea omului de afaceri Veaceslav Platon și ar fi admis încălcări pe vremea când a deținut funcția de deputat. La scurt timp după audierea deputatului, la ședința CSP a venit și procurorul general care le-a amintit membrilor Consiliului că, potrivit legii, riscă „răspundere contravențională pentru deciziile pe care le vor lua”.
Your browser doesn’t support HTML5
Procurorul general Alexandru Stoianoglo și-a făcut apariția la ședință CSP ca să-i avertizeze pe membrii Consiliului, cum spune chiar el într-un schimb de replici cu ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, că aceștia „riscă să fie trași la răspundere”:
Sergiu Litvinenco: „Cu ce ocazie Dvs. vă permiteți să intrați în ședință și să întrerupeți ședința?”
Alexandru Stoianoglo: „Eu am înțeles că Dvs. nu înțelegeți sau nu cunoașteți legislația în vigoare și eu, cel puțin, vreau să prezint poziția mea și vă avertizez că legislația în vigoare stabilește răspundere contravențională pentru deciziile adoptate...”
Sergiu Litvinenco: „Dle Stoianoglo, Dvs. faceți presiune publică pe membrii CSP, fapt care este ilegal. Dvs. ați venit neregulamentar și dați din deget membrilor că «voi, dacă nu veți analiza (cererea), veți fi sancționați».”
Singurul subiect dezbătut astăzi de membrii Consiliului Superior al Procurorilor a fost sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică. Săptămâna trecută, în cadrul CSP, Carp l-a acuzat, între altele, pe procurorul general că în 2011, pe vremea când era președinte al comisiei pentru securitate națională, ar fi facilitat adoptarea unor modificări de lege, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin băncile din R. Moldova.
### Vezi și... ### Procurorul general Stoianoglo „atrage” în războiul său cu guvernarea PAS diplomați europeni și ONG-uri locale„În procesul analizei cadrului legal modificat în perioada 2010 – 2014, pentru a facilita spălarea de bani din Republica Moldova, a fost stabilită o sintagmă inedită formată din trei cuvinte, sintagma este „având efect suspensiv”. (...) Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, a căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, să deblocheze conturile, să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”.
După deliberări, membrii CSP au decis desemnarea unui procuror care să examineze plângerea împotriva lui Alexandru Stoianoglo. E vorba de Victor Furtună, din cadrul Procuraturii Anticorupție, cunoscut pentru urmărirea penală în cazului fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă, care era cunoscut drept un apropiat al fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.
După câteva ore de la ședință, procurorul Furtună a dispus și începerea urmăririi penale a lui Alexandru Stoianoglo.
### Vezi și... ### Dosarul EL: Reforma justiției şi lupta cu marea corupție, în cei 30 de ani de independențăProcurorul general Alexandru Stoianoglo s-a plâns în repetate rânduri că guvernarea PAS ar urmări destituirea sa din funcție. Mai ales după adoptarea unui mecanism de verificare a activității procurorului general cu eventuala sancționare sau chiar revocare a acestuia. Luni, în cadrul unui briefing, Stoianoglo a declarat că unele ONG-uri, instituții de presă și unii parteneri de dezvoltare ar fi implicați în „discreditarea și blamarea” sa.
Astăzi, 13 organizații ale societății civile au publicat o declarație în care, între altele, îi reproșează procurorului general că urmărește „distragerea atenției publice de la problemele din procuratură, cum ar fi lipsa progresului în investigarea devalizării sistemului bancar și a Laundromat-ului”.