Andrei Rudenko: Moscova speră că Transnistria nu va fi atrasă în conflictul dintre Rusia și Ucraina

Andrei Rudenko în vixită la Tiraspol, 16 februarie 2022

Viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a declarat marți 26 aprilie că Moscova speră că Transnistria nu va fi atrasă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel încât Moscova să nu fie nevoită să intervină în soluționarea situației, transmite Ria Novosti.

„Să așteptăm sfârșitul anchetei. Am dori să evităm un astfel de scenariu”, a adăugat Rudenko.

Declarațiile urmează relatărilor din regiunea transnistreană privind cel puțin trei incidente violente: atacul de luni asupra clădirii așa-numitului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol, urmat de două incidente marți, unul semnalat în localitatea transnistreană Maiac, unde ar fi fost fost aruncate în aer două antene, și unul la un aeroport militar.

Tot marți, președinta Maia Sandu a Președinta Maia Sandu a sugerat la o conferință de presă că incidentele din regiunea transnistreană din ultimele 24 de ore ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului, și a condamnat la o conferință de presă ceea ce domnia sa a numit „provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”.

Luni, 25 aprilie, înainte de incidentele din regiunea transnistreană, tot viceministrul de externe Rudenko spunea că Rusia nu vede vreun risc pentru cetățenii săi din Transnistria și pledează în continuare pentru soluționarea pașnică a problemei transnistrene.

Declarația venea la câteva zile după ce un general rus a spus că planul forțelor ruse din Ucraina este să ajungă în regiunea transnistreană, iar justificarea ar fi că rușii de acolo sunt amenințați.

### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria