Andrei Spînu prelungește înțelegerea cu centrala de la Cuciurgan

Autoritățile de la Chișinău au prelungit înțelegerea de a cumpăra mai multă energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, MGRES, după ce un val de lovituri rusești în Ucraina a dus la sistarea livrărilor de curent ucrainean în Republica Moldova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Alina Merlici, a confirmat Europei Libere că înțelegerea cu MGRES a fost prelungită, dar nu a spus pentru ce perioadă.

Înțelegerea inițială (din 11 octombrie) cu centrala de la Cuciurgan presupunea acoperirea deficitului de energie doar pentru 24 de ore, de la sistarea livrărilor din Ucraina.

Centrala de la Cuciurgan este în proprietatea companiei rusești RAO ES și se află pe teritoriul controlat de autoritățile regiunii secesioniste transnistrene, susținute de Rusia.


Alina Merlici a mai spus că vicepremierul Andrei Spînu poartă discuții cu parteneri din România și Uniunea Europeană pentru a acoperi din surse europene deficitul de energie electrică de 33 la sută din consum creat după sistarea livrărilor din Ucraina.

Pentru luna octombrie, R. Moldova avea planificat să cumpere energie din trei surse:
- 67% din necesități de la Centrala de la Cuciurgan;
- 30% de la compania Energoatom din Ucraina;
- 3% de la compania ucraineană Ukrhydroenergo.


Spînu a spus că centrala de la Cuciurgan a sporit producția de curent pentru a acoperi consumul moldovean, primind în acest scop un volum mai mare de gaze de la MoldovaGaz. Nu este limpede care este sursa gazelor, după ce concernul rus Gazprom a micșorat livrările către R. Moldova cu 30%, pe 1 octombrie.

### Vezi și... ### Gazprom avertizează că va opri livrările de gaze către R. Moldova

Rusia a lansat zeci de rachete asupra Ucrainei pe 10 octombrie, răzbunându-se pentru distrugerea parțială a podului Kerci către Crimeea cu câteva zile mai devreme, pentru care dă vina pe forțele ucrainene.

Loviturile cu rachete rusești au dus la sistarea livrărilor ucrainene de curent electric în R. Moldova din cauza deteriorării infrastructurii ucrainene. Autoritățile de la Kiev spun că loviturile rusești descrise drept „teroriste” au distrus inclusiv generatoare și stații electrice. În consecință, Ucraina a oprit exporturile de electricitate pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic.

Autoritățile de la Chișinău și-au alăturat vocea altor țări care au condamnat atacurile rusești la Consiliul de Securitate ONU. Președinta Maia Sandu a spus că „brutalitatea, teroarea și moartea civililor inocenți” trebuie să se oprească „imediat”.

Ucraina și-a debranșat sistemul de rețele electrice de la cel al CSI cu puțin timp înainte de invazia rusească din 24 februarie, iar din luna martie și-a sincronizat rețeaua cu cea europeană. Debranșarea a implicat automat și R. Moldova.

### Vezi și... ### Loviturile rusești în Ucraina au întrerupt livrările de curent electric către R. Moldova