Guvernul condus de Pavel Filip a fost remaniat, schimbările fiind anunțate de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Numai patru miniștri și-au păstrat portofoliile. Cei șapte miniștri noi sunt în mare parte nume cunoscute, care revin în guvern, unii reluându-și vechile ministere. Explicații într-un interviu cu președintele Parlamentului.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ce înseamnă această primenire a garniturii guvernamentale? Ce mesaj transmiteți și ce semnale vreți să primiți?
Andrian Candu: „Perfecțiunea n-are limite. Și după o perioadă lungă de evaluări au fost trase unele concluzii și s-au luat unele decizii pentru a împrospăta echipa Guvernului. În primul rând, ne propunem să avem oameni foarte profesioniști și dedicați anume în acel domeniu în care s-au remarcat; în al doilea rând, să fie profesioniști și oameni care au mai puțină afiliere la partidele de guvernare, în mod special, Partidul Democrat care este principalul partid și să trecem la următoarea etapă a guvernării într-un mod și mai calitativ, și mai bine, și mai eficient…”
Perfecțiunea n-are limite
Europa Liberă: Cele 28 de condiționalități care vin din partea UE au avut și ele un impact asupra acestei decizii?
Andrian Candu: „Nu neapărat un impact direct, dar, bineînțeles, reformele care sunt încă în desfășurare sau unele care urmează să fie inițiate sunt destul de complexe și presupun o… poate uneori, de ce nu, chiar și o abordare nouă în viziunea unor ministere, a unor portofolii sau legate de anumite domenii. Ne așteaptă…”
Europa Liberă: Dvs. dați asigurări că toate 28 de condiționalități vor fi onorate de către actuala guvernare. E posibil, pentru că foarte mulți se arată sceptici atunci când vine vorba despre felul cum o să reușească guvernarea să îndeplinească aceste de condiționalități în întregime?
Andrian Candu: „Noi le luăm pe etape. Sunt prevăzute cele trei plăți. La fiecare plată sunt prevăzute un număr de condiționalități. Pentru prima plată sunt prevăzute cele 10 condiții, primele 10 condiții, dintre care majoritatea deja sunt executate. Pe agenda Parlamentului mai avem, de exemplu, o lege care ține de condiționalitate și se referă la spălarea banilor, Legea de contracarare a spălării banilor și finanțării terorismului, și mai e un element care nu ține neapărat de Guvern sau de Parlament, ci ține de eficiența și
Cele 28 de condiții n-au apărut din cer
instituirea conducerii la Agenția Națională pentru Integritate. Sunt, de exemplu, aceste două condiții care sunt în executare, în progres, încă nefinalizate, dar odată fiind finalizate, putem trage concluzia că toate 10 primele condiții au fost încheiate. Dați-mi voie să revin de fapt la însăși ideea condiționalităților și de unde au apărut acestea 28. Cele 28 de condiții n-au apărut din cer. Ele sunt legate de programul de guvernare, sunt legate de Acordul de Asociere, sunt legate de memorandumul nostru cu Fondul Monetar Internațional. Ele au fost stabilite în discuții și negocieri între Uniunea Europeană și Republica Moldova, între Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova…”
Europa Liberă: Și agreate de către Guvern și asumate?
Andrian Candu: „Agreate de către ambele părți și asumate de Guvern. Atunci când prim-ministrul Pavel Filip a mers la Bruxelles să semneze acordurile respective, a făcut-o cu discernământ, evident. Și noi, pe moment, toate angajamentele pe care ni le-am asumat din ianuarie 2016 până în prezent noi le-am îndeplinit, inclusiv cele cu Fondul Monetar Internațional sau cu Uniunea Europeană, sau chiar și unele reforme la care nu ne-am angajat, dar care sunt grele. De exemplu, reforma pensiilor, oricum, am pornit-o. De aceea, pe de o parte, poate indirect reformele care urmează să fie întreprinse presupun o nouă viziune, un sânge proaspăt, aș zice, în componența Guvernului, dar, pe de altă parte, noi vrem să avem o echipă a Guvernului poate chiar mult mai eficientă, mult mai profesionistă și mai puțin conectată sau afiliată partidelor politice aflate la guvernare.”
Vrem să avem o echipă a Guvernului poate chiar mult mai eficientă, mult mai profesionistă și mai puțin conectată sau afiliată partidelor politice aflate la guvernare
Europa Liberă: Cât de mult contează asistența financiară din exterior pentru Republica Moldova și ce ar face statul dacă nu ar veni acești bani de la Occident preponderent? Și când credeți că totuși în pușculița statului va ajunge următoarea tranșă din partea UE?
Andrian Candu: „Banii care urmează să vină din orice cooperare, că-i cu Uniunea Europeană sau cu Fondul Monetar Internațional, sunt bani care sunt direcționați spre reforme, nu sunt bani care sunt consumați, din acei bani nu se plătesc salarii sau pensii; sunt dedicați pentru a implementa unele reforme. De aceea, banii sunt importanți pentru a fi eficienți și cu rezultat în desfășurarea reformelor, dar nu e vorba doar de bani, e vorba de experiența și expertiza pe care o primim noi și de la Fondul Monetar Internațional, și de la Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Și o eventuală undă verde pentru investitorii care vor să-și aducă capitalul în Moldova?
Andrian Candu: „Absolut, deoarece dacă e să ne referim la sectorul energetic, la legislația energetică, dacă e să ne referim la legislația europeană ce ține de justiție și multe altele, combaterea corupției, pachetele de integritate – toate presupun o anumită cunoștință și o anumită posesie de expertiză pe care noi uneori n-o avem. Și de aceea Uniunea Europeană ne oferă nu doar prin bani un astfel de suport; banii sunt importanți, dar nu sunt doar banii importanți.”
Europa Liberă: Prima tranșă când ajunge? Următoarea tranșă din partea UE?
Andrian Candu: „Noi până la sfârșitul anului ne îndeplinim condițiile. Din câte am înțeles, tehnic, în februarie urmează să vină misiunea Uniunii Europene de evaluare. Nu știu cât durează acea evaluare tehnic, dar bănuiesc că durează vreo câteva zile, vreo 10 zile, vreo două săptămâni și în momentul în care este gata evaluarea și evaluarea este bună și va recunoaște cu succes realizarea acelor condiții, se vor face plățile.”
Noi până la sfârșitul anului ne îndeplinim condițiile
Europa Liberă: Pentru că multe voci în societatea moldavă vorbesc că asistența financiară ar putea fi întreruptă, inclusiv dacă guvernarea va insista până la urmă să implementeze reforma electorală, să ne spuneți foarte clar, tranșant: Mai există șanse în dialog cu societatea civilă să reveniți la această reformă electorală, chiar și dacă se convoacă referendumul legislativ despre care vorbesc iarăși un mare grup de reprezentanți ai societății civile?
Andrian Candu: „Cu regret, cei care insistă pe schimbarea sistemului electoral, revenirea la listele de partid, cu regret pentru ei, țin să menționez a câta oară că este un fapt împlinit reforma electorală și în anul 2018 alegerile parlamentare se vor desfășura pe sistemul mixt – jumătate din locuri vor fi pe baza listelor de partid și jumătate din circumscripții uninominale. Pentru cei care organizează referendumul, bineînțeles, au tot dreptul s-o facă, este un exercițiu juridic și democratic. Eu am percepția mea și opinia mea că acest referendum va eșua ca rezultat, deoarece ceea ce vedem și ceea ce simțim din societate, majoritatea cetățenilor își doresc să-și voteze propriul reprezentant în Parlament. Cu regret, însă se va pierde timp, efort și bani, eventual de la stat, care presupune undeva 80 de milioane pentru organizarea unui astfel de referendum.”
Acest referendum va eșua
Europa Liberă: Domnule președinte, dar eu vrea să vă întreb, totuși: Dacă eventual se adună semnături, pentru Dvs. tot se transmite un mesaj? Ce ar însemna aceste semnături adunate?
Andrian Candu: „Vreau să vă readuc aminte că Partidul Democrat și echipele Partidului Democrat au colectat peste 800 de mii de semnături atunci când au promovat sistemul mixt.”
Europa Liberă: Și le-ați depozitat la Parlament?
Andrian Candu: „Nu, ele sunt depozitate la partid. Vreau să vă readuc aminte că fostul prim-ministru și lider de partid al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, împreună cu echipa sa din Partidul Liberal Democrat în anul 2012-2013, poate greșesc cu perioadele de timp, dar au colectat sute de mii de semnături pentru trecerea la sistemul mixt. De aceea este bine că se colectează…”
Europa Liberă: Și Partidul PDA a adunat semnături și fără șanse.
Andrian Candu: „Și după cum vedeți, sunt importante semnăturile, dar voința cetățenilor se va realiza prin vot la alegerile parlamentare, prin alegerea pe care o vor face pentru partidele de stânga, de dreapta, de centru, democratice, mai puțin democratice, proeuropene sau mai puțin proeuropene. Atunci este rezultatul tuturor competițiilor politice, anume votul din noiembrie 2018.”
Europa Liberă: Cum aveți de gând să coagulați o societate atât de dezbinată?
Andrian Candu: „Prin a veni cu proiecte inclusiv economice, sociale, de infrastructură și naționale, care mai puțin pun accent pe divizarea politică și doctrine, dar consolidează societatea în baza altor valori decât încearcă alții să ne divizeze, fiindcă atunci când ridicăm…”
Europa Liberă: Dar cine sunt „alții”?
Andrian Candu: „Dar atunci când se discută mai mult decât ar trebui să se discute despre istorie, moldovenism, românism, chiar și lupta geopolitică, pro-UE, pro-NATO, pro-Rusia, nu facem altceva decât să dezbinăm societatea. Noi trebuie să vorbim mai puțin despre aceste subiecte, să le lăsăm în timp să se rezolve, dar să ne concentrăm pe tot ceea ce înseamnă viața cetățeanului – sistem de educație, sistem de învățământ, pensii, salarii, infrastructură… Sunt atât de multe în care am rămas restanțieri de-a lungul anilor, că trebuie să recuperăm foarte repede din foarte multe. Și apoi vom reveni la unele subiecte care ne-au dezbinat până astăzi și vom găsi cu siguranță compromisul.”
Europa Liberă: De ce a fost chemat acasă ambasadorul Moldovei de la Moscova, dl Neguța?
Andrian Candu: „Este o procedură normală în relațiile diplomatice, când relațiile diplomatice între două state ajung la un nivel de presiune, ambasadorul să fie rechemat pentru consultări. Se va discuta situația actuală în relațiile cu Federația Rusă la nivelul ministerului și la nivelul Guvernului și se vor lua anumite decizii la fel pe cale diplomatică în privința relației,
Am vrea să avem o relație pur pragmatică și bazată pe respect reciproc cu Federația Rusă, dar nu vrem să avem o relație de dominație
deoarece, pe de o parte, noi am vrea să avem o relație pur pragmatică și bazată pe respect reciproc cu Federația Rusă, dar nu vrem să avem o relație de dominație sau nu vrem să avem o relație prin care Republica Moldova este considerată un stat fără demnitate sau fără să o tratezi cu respect.”
Europa Liberă: Șeful statului, dl Dodon, merge să se întâlnească pentru a opta oară cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și el insistă pe ideea că…
Andrian Candu: „S-ar putea să greșiți că am impresia că nu-i a opta oară, dar e a unsprezecea. Nu știu cum am încercat să fac un calcul în timpul unui an de câte ori a vizitat d-lui Moscova și s-a văzut cu administrația Federației Ruse. Bine, are tot dreptul s-o facă și potrivit Constituției, și potrivit legilor…”
Europa Liberă: Cum îmbunătățește el relația moldo-rusă?
Andrian Candu: „Chiar nu știu ce încearcă, fiindcă viața cetățenilor noștri aflați în Federația Rusă mai ușoară nu e, afacerile cu Federația Rusă, dacă din punct de vedere comercial, la fel n-au fost îmbunătățite, piața Federației Ruse n-a fost deschisă față de produsele din Moldova… Cum o face? Poate ceaiul e mai bun la Moscova, nu știu.”
Europa Liberă: Dosarul transnistrean poate să aibă o soartă fericită, dacă vorbim despre un deznodământ politic?
Nu cred că în anul 2018 se va găsi o soluție definitivă pe conflictul transnistrean
Andrian Candu: „Nu cred că anul 2017, ce a mai rămas din el, sau anul 2018 sunt anii, mai ales legați de campaniile electorale, sunt anii în care se va găsi o soluție definitivă pe conflictul transnistrean. În schimb, anul 2017 a fost, anul 2018 s-ar putea să fie, un an în care se mai găsesc unele soluții pentru cetățenii care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului – comunicare, telecomunicații, învățământ, educație, medicină, sunt multe, multe altele…”
Europa Liberă: Chișinăul cedează din demnitate?
Andrian Candu: „De ce? Nu, Chișinăul niciodată n-o să cedeze din demnitate. Faptul că noi am reușit să agreăm cu așa-numita administrație de la Tiraspol accesul liber al fermierilor noștri la proprietățile lor sau scăderea presiunii pe școlile de limbă română și grafie latină și multe alte elemente nu înseamnă cedare din demnitate, înseamnă găsirea unor soluții în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Autoritățile din Republica Moldova și autoritățile curente, în mod special, nu vor face nimic, nimic din ce ar putea să aducă știrbire demnității sau să pună sub pericol Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ce roade ar putea să aducă în cooperarea moldo-americană vizita pe care ați efectuat-o la Washington?
Andrian Candu: „Așteptăm ca în primăvară să fie redeschis dialogul pe pilonii de bază din dialogul strategic – tot ceea ce înseamnă cooperare militară, proiectele de infrastructură energetică, educație și mediul de afaceri. Sunt patru piloni pe care se bazează dialogul strategic. Am primit asigurări inclusiv de la reprezentanții Departamentului de Stat că în primăvară se va depune mai mult efort decât s-a făcut până acum, luând în considerare și schimbările administrației americane prin care încă mai trec colegii noștri din Statele Unite ale Americii.”
Europa Liberă: Asta înseamnă că Moldova nu se mai află în orbita intereselor Federației Ruse?
Să nu uităm că anul viitor e un an electoral în Republica Moldova și Federația Rusă
Andrian Candu: „Ale Federației Ruse eu cred că încă se mai află. Și vom vedea mai ales, probabil, după alegerile președintelui Putin care vor fi abordările Federației Ruse și să nu uităm că anul viitor e un an electoral în Republica Moldova și Federația Rusă, luând în considerare că simpatizează unele partide sau unele persoane, cu siguranță o să încerce să-i ajute să fie mai de succes în alegerile parlamentare. Noi însă avem misiunea să facem în așa fel încât absolut nimeni decât cetățeanul să fie cel care alege care este viitorul Republicii Moldova, și nu oricine altcineva să intervină în procesele noastre electorale.”
Europa Liberă: O ameliorare a relației între putere și opoziție, opoziția extraparlamentară, care la fel împărtășește valorile prooccidentale, poate să existe?
Andrian Candu: „Din partea guvernării și din partea partidului de guvernare întotdeauna am întins o mână, o să întindem și a doua mână…”
Europa Liberă: Ați întins o mână, dar ați aruncat și săgeți critice?
Andrian Candu: „Haideți să fim corecți, nu putem să nu ne apărăm atunci când suntem atacați, Partidul Democrat niciodată de când există nu a început un război, dar odată ce a intrat într-o bătălie, cu siguranță a ieșit câștigător. Dar, în același timp, să nu uităm ofertele și chiar propunerile pe care le-am făcut noi, inclusiv cea legată de identificarea și nominalizarea unui lider al opoziției pe care suntem gata să-l îmbrăcăm și într-o formă juridică, legislativ, în așa fel încât acea persoană să aibă acces la informații secrete, să aibă acces la toate reuniunile și ședințele care sunt de importanță și în Parlament și în Guvern și să aibă acces la toată informația și să poată să verifice.”
Europa Liberă: Eu de ce v-am pus această întrebare, că Bruxelles-ul percepe că atunci când anumite grupuri vizitează Uniunea Europeană toți merg să se plângă, cine e mai bun, cine e mai rău în Republica Moldova și-au obosit și ei de la aceste demersuri.
Andrian Candu: „Dar în același timp… Aș vrea să le propun celor care nu fac altceva decât să facă călătoriile prin Europa doar cu milă și critică în adresa țării și a proceselor care se întâmplă în Republica Moldova, să încerce să găsească rațiunea și înțelepciunea, dar și toleranța necesară și pentru binele țării să fie…”
Europa Liberă: Dar asta e valabil și pentru guvernare?
Sunt gata și mâine să mă văd cu liderii opoziției extraparlamentare și parlamentare
Andrian Candu: „Dar noi am arătat deschidere și eu personal am arătat deschidere și sunt gata și mâine să mă văd cu liderii opoziției extraparlamentare și ai opoziției parlamentare, dar cea democratică și proeuropeană, să găsim posibilitatea de cooperare și până la alegerile parlamentare, dar și după alegerile parlamentare, în mod special luând în considerare cam toate analizele pe care le avem noi, care duc la aceea că va trebui să ne așezăm la o masă a discuțiilor. De aceea, în primul rând, toleranță și înțelepciune, să nu ardem toate podurile între noi și în comunicare. Și doi: să ne regăsim în anumite discuții, dialog și cooperare și pentru binele țării în viitorul apropiat sau mai depărtat legat de alegerile parlamentare în așa fel încât să creăm și majoritate parlamentară prooccidentală, proeuropeană, dar și un Guvern foarte bun și eficient pentru a aduce la îndeplinire ceea ce ne-am propus, și anume: implementarea Acordului de Asociere, dialog cu Uniunea Europeană, dialog strategic cu Statele Unite ale Americii și în general toate reformele care au fost pornite acum un an sau doi ani de zile.”
Europa Liberă: Pachetul de legi propus de către Ministerul Justiției va fi votat în grabă?
Andrian Candu: „Nu va fi votat în grabă cu siguranță, din câte înțeleg, în această săptămână se finalizează discuțiile și consultările la Guvern și, din câte am înțeles, va fi aprobat de Guvern, după care legea respectivă va fi trimisă în Parlament în care-și va forma cursul de dezbatere în plenul Parlamentului. Nu se vor întâmpla lucrurile cu siguranță peste noapte, este un proiect de lege foarte important, foarte mult discutat și cu siguranță vom avea dezbateri și în Parlament.”
Europa Liberă: De la reuniunea FMI ce așteptați?
Andrian Candu: „Doar succese. Mâine, data de 20, e Consiliul de Directori ai Fondului Monetar Internațional, primele mesaje care vin de pregătire a acestei ședințe a Consiliului de Directori sunt foarte pozitive, inclusiv am primit acum un mesaj de estimare a creșterii economice pentru anul 2017, care presupune, dacă nu greșesc, 5,7 la sută creștere, ceea ce înseamnă un rezultat deosebit și care va avea efect...”
Europa Liberă: Dar de unde vine această creștere?
Au crescut semnificativ exportul și importul, a crescut numărul locurilor de muncă în acest an. Avem o cifră care impresionează
Andrian Candu: „Sunt multe legate și de transport, și de infrastructură, și de agricultură, și de consumul pe comerț, au crescut semnificativ investițiile statului în infrastructură, peste 34 la sută din ceea ce s-a alocat a fost investit, plus au crescut semnificativ exportul și importul, a crescut numărul locurilor de muncă în acest an. Avem o cifră care impresionează…”
Europa Liberă: Domnule Candu, dacă o să spună aceste lucruri și cetățeanul, atunci să știți că lucrurile vor putea să arate că schimbarea vine.
Andrian Candu: „Păi, dați-mi voie să spun o chestie pe care unii poate n-au remarcat-o, dar în acest an, spre sfârșit de an, au fost deschise câteva mii de locuri de muncă. Potrivit unui top și unei analize internaționale, Republica Moldova ocupă locul 6 în lume la viteza de deschidere a locurilor de muncă în acest an; locuri de muncă în comparație cu populația, versus populația. Este…”
Europa Liberă: Vedeți că un milion e peste hotare dintre cetățenii Republicii Moldova…
Andrian Candu: „Ceea ce înseamnă că ceea ce am început noi să facem anul acesta, inclusiv prin crearea locurilor de muncă, dacă vom continua așa și anul viitor și după aia și după alegerile parlamentare, va aduce beneficii și vom avea cetățenii Republicii Moldova reveniți acasă.”