Andrian Candu, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită | Scade nivelul apei în Nistru

Andrian Candu, fostul președinte al Parlamentului și vice-președinte al Partidului Democrat, într-o conferință de presă la sediul PD, în timpul crizei din iunie 2019, soldată cu înlăturarea PD de la putere și fuga din țară a liderului democraților, Vlad Plahotniuc.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, este cercetat într-o cauză penală pornită pe fapte de îmbogățire ilicită, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică și are calitatea de bănuit, relatează portalul Newsmaker, citând Centrul Național Anticorupție (CNA). Pe 12 iulie, procurorii anticorupție și ofițerii CNA l-au audiat pe fostul fruntaș al Partidului Democrat înlăturat de la putere în 2019 și au făcut percheziții în imobile deținute de acesta. Procesul penal a fost inițiat în urma unei sesizări a Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a efectuat controlul averii și intereselor personale ale fostului demnitar. Procurorii îl bănuiesc între altele pe Candu de achiziții imobiliare din surse nedeclarate.
  • Procuroara-șefă europeană, Laura Codruța Kövesi, a declarat la Chișinău că Veronica Dragalin, viitoarea șefă a Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, poate să apeleze la ajutorul Parchetului European, când va avea nevoie, relatează Ziarul de Gardă. Kovesi a făcut declarația pe 12 iulie, la o conferință de presă comună cu ministrul moldovean al Justiției, Sergiu Litvinenco. Aleasă în urma unui concurs, Dragalin își începe mandatul pe 1 august. Ea revine la Chișinău din Statele Unite, unde a fost procuroară adjunctă în districtul central al statului California. Kövesi și-a exprimat convingerea că Dragalin „are o experiență considerabilă”, dar a spus că nu trebuie lăsată să lupte contra corupției de una singură.
  • Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a prevederilor legislative în baza cărora a fost evaluat procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, relatează portalul Agora. Cererea a fost depusă de avocatul lui Stoianoglo, care îl apără într-o instanță de drept comun. Curtea Constituțională a spus însă în decizia din 12 iulie că autorul sesizării nu a prezentat suficiente argumente. Suspendarea prevederilor contestate l-ar fi ajutat pe Stoianoglo în disputa cu puterea politică. El spune că activitatea sa a fost evaluată în baza unei legi adoptate de guvernarea PAS cu singurul scop de a-l înlătura din funcție în mod nejustificat. PAS vede în Stoianoglo un obstacol în calea planurilor guvernării de combatere a corupției.
  • Portalul Anticorupție.md relatează că un judecător de instrucție urmează să decidă pe 13 iulie dacă îl eliberează din arest preventiv pe Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte, Igor Dodon. Bănuit de îmbogățire ilicită, Merineanu a fost audiat cu o zi mai devreme, spunând că ar fi câștigat la muncă în Rusia averea în legătură cu care este cercetat. El a fost reținut pe 24 iulie, o dată cu fostul președinte. Spre deosebire de Dodon, care este cercetat în arest la domiciliu, Merineanu a fost plasat în Penitenciarul 13 din Chișinău.
  • Nivelul apei în râurile care traversează R. Moldova a scăzut puternic din cauza temperaturilor ridicate, relatează portalul Pro TV Chișinău, citând Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Nivelul apei a scăzut cu 40-45% în Nistru și cu 20-30% în Prut din cauza lipsei precipitațiilor pe cursul superior al râurilor, a spus Oxana Clocico, șefa departamentului prognoze hidrologice. Nu există însă vreun pericol al limitării livrărilor de apă din Nistru către Chișinău.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Postările presei despre ancheta împotriva fostului președinte al parlamentului, Andrian Candu, bănuit de îmbogățire ilicită, și declarațiile făcute la Chișinău de procuroara-șefă europeană, Laura Codruța Kövesi, suscită cel mai mare interes pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle.
  • Pe Instagram-ul moldovean, sunt populare postări despre exportul de mere moldovenești în Germania, care are loc în premieră, și scăderea numărului populației moldovene până la 2,6 milioane de oameni, potrivit unui studiu proaspăt.