Maia Sandu: R. Moldova „a condamnat ferm, din prima zi, războiul din Ucraina”

Președinții Andrzej Duda și Maia Sandu, Chișinău, 21 martie 2022

„R.Moldova a condamnat ferm din prima zi războiul împotriva Ucrainei” a declarat președinta Maia Sandu la Chișinău, la conferința de presă susținută alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda. „Ne ghidăm după statutul nostru de stat neutru. Aceasta nu înseamnă a rămâne indiferent față de suferința altora”, a mai spus președinta.

Pe termen lung, R. Moldova va fi greu afectată economic de războiul din Ucraina, a reamintit președinta Sandu. În acest context, șefa statului moldovean a cerut deschiderea nebirocratică a piețelor europene pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului din Ucraina și sprijin pentru aspirațiile de integrare europeană.

Rute alternative de export în Rusia: mai lungi, mai costisitoare, mai incerte.

Președintele polonez, Andrzej Duda a răspuns apelurilor lansate de Maia Sandu, anunțând că Varșovia acordă R. Moldova un împrumut de 20 de milioane de euro, fără dobândă, pentru refugiați. Duda a promis și sprijin pentru deschiderea piețelor vestice și pentru cererea de aderare.

Tot luni, dar la Bruxelles, R. Moldova a primit din nou promisiuni de sprijin din partea României, inclusiv organizarea unei conferințe internaționale pentru Moldova la începutul lunii aprilie, la Berlin. Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat că România este dispusă să stocheze pe teritoriul său gaze naturale pentru Moldova pentru ca ulterior, pe termen mediu, că construiască și un depozit de gaze pentru R. Moldova.