Angajata care l-a acuzat pe Marian Lupu de „avansuri sexuale”, demisă | R. Moldova este pregătită pentru sezonul rece, spune Maia Sandu

Colaj-foto: Președintele Curții de Conturi Marian Lupu și Tatiana Vozian, funcționara care l-a acuzat de hărțuire sexuală.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Angajata Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM), Tatiana Vozian, care în aprilie 2023 l-a acuzat pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale”, a fost eliberată din funcție, relatează Ziarul de Gardă. Despre aceasta a anunțat Vozian luni, 11 septembrie, pe rețelele de socializare, afirmând că demiterea sa ar fi fost cauzată de faptul că a depus sesizare la Centrul Național Anticorupție și a contestat ordinul de sancționare disciplinară care i-a fost aplicată recent.
  • Republica Moldova este pregătită pentru sezonul rece. Asigurările au fost date de președinta Maia Sandu în cadrul unei emisiuni TV. Potrivit acesteia, Energocom face stocuri, astfel încât cetățenii să fie asigurați la iarnă cu gaze naturale la prețuri rezonabile. Șefa statului se arată convinsă că Federația Rusă nu mai poate șantaja Republica Moldova din punct de vedere energetic, menționând că, în cazul în care Gazprom va insista pe achitarea unor datorii inexistente, Chișinăul își va apăra poziția în instanțele internaționale, transmite IPN. „Republica Moldova este independentă. Din 2021 ne-am dezvoltat mecanisme ca să putem cumpăra gaz din altă parte. Acum Federația Rusă nu ne poate șantaja că ne închide gazul...”, a precizat șefa statului.
  • Jurnaliștii de la TV8 scriu că în Georgia, la Tbilisi, a fost ridicat un monument în onoarea Eroului Ucrainei, Olexandr Mațievski, ofițerul militar care a fost împușcat de ocupanții ruși după ce a spus „Glorie Ucrainei”. Oleksandr Mațievski s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani. Acesta era luptător din batalionul 163 al brigăzii 119 separate de apărare teritorială a regiunii Cernihov.
  • Jurnal.md transmite că elevii din 120 de instituții de învățământ din Chișinău beneficiază de alimentare gratuită. Actualmente, procesul de alimentație cu bucate calde este organizat în 120 de instituții de învățământ primar și secundar, ciclu I şi II, din municipiul Chișinău. În opt instituții elevii se alimentează la pachet pe o perioada de 30 de zile, din motivul efectuării lucrărilor de reparație în blocurile alimentare. Potrivit primăriei Chișinău, alimentația elevilor este realizată în conformitate cu normele Ministerului Educației și Cercetării și a Ministerului Fiananțelor.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a devenit popular reportajul jurnaliștilor de la TV8 despre provocările unui primar independent. Printre aceștia, este și Tatiana Badan, care conduce, de circa 20 de ani, satul Selemet, din raionul Cimișlia. Anterior, în timpul unor filmări mai vechi, a fost întrebată despre cum se descurcă un primar independent în obținerea de fonduri pentru dezvoltarea localității, Tatiana Badan a spus că o bună parte din proiecte au prins viață și au fost susținute de partenerii externi. Sigur, a avut și propuneri să se afilieze politic, dar le-a refuzat.
  • Pe Instagram a trezit interesul internauților postarea Moldova.org despre presiunea socială asupra bărbaților. „Presiunea socială spune că bărbații trebuie să fie la muncă, să câștige bani indiferent de orice, să își întrețină familia, dar nu să se preocupe de problemele lor de sănătate”, spune psihologul Sergiu Toma. Astfel de stereotipuri și construcții sociale au un impact direct asupra sănătății bărbaților. Câteva cercetări din SUA arată că între 55 și 65% dintre bărbați nu merg la controale regulate la doctor.