Funcționarul a fost reținut pentru 72 de ore, pe 31 iulie, împreună cu un angajat de la Poliția de Frontieră. Cei doi sunt bănuiți de trădare de patrie și complot. Potrivit procurorilor, ei ar fi cules și transmis informații care „dăunează intereselor R. Moldova” unui angajat al ambasadei ruse de la Chișinău. Cazul se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Potrivit procurorilor, faptele ar fi avut loc începând cu anul 2023. Unul din funcționarii reținuți este bănuit pentru trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului unei ambasade informații pentru a fi folosite în „dauna intereselor R. Moldova”.
- Te-ar putea interesa și: Doi funcționari din Parlament și Poliția de Frontieră, reținuți de procurori. Sunt bănuiți de trădare de patrie și complot
Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva R. Moldova și că ar fi acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. „Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, se spune în comunicatul oficial, fără alte precizări.
Ca urmare a acestui caz, pe 1 august, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi informat că un angajat al ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova.
Oleg Vasnețov a spus că este „ciudat” că diplomatul rus este declarat persona non grata atâta timp cât cercetările nu s-au finalizat și „nu a fost acumulată o bază de dovezi”.
Comentând reținerea celor doi funcționari, președinta Maia Sandu a declarat, într-un interviu la Jurnal TV, că „cel mai important acum este să ne asigurăm că se sancționează acest exemplu de trădare de patrie în modul cel mai dur, așa cum scrie legea”.
- Te-ar putea interesa și: Moldova expulzează un angajat al Ambasadei Rusiei
Diplomatul rus declarat persona non grata ar fi Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, afirmă sursele Europei Libere din cercuri diplomatice și din Serviciul de Informații și Securitate.
Kelov a fost acreditat în R. Moldova în august 2021, iar în noiembrie s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.
Diplomatul rus are la dispoziție 48 de ore pentru a părăsi teritoriul R. Moldova.
- Te-ar putea interesa și: Cine este diplomatul rus expulzat din Moldova și ce legături are cu serviciile secrete
Este al doilea caz în care autoritățile anunță că investighează acțiuni de spionaj, după ce în iunie, jurnaliștii de investigație au publicat informații potrivit cărora fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, ar fi raportat în mod regulat Rusiei despre situația politică internă din R. Moldova și ar fi transmis date despre vizitele reprezentanților ministerului ucrainean al Apărării, care ar fi cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele armate ucrainene.
Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale a deschis o cauză penală privind transmiterea datelor ce țin de sistemul național de apărare. Gorgan, care respinge toate acuzațiile, este cercetat în libertate.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te