Angela Frolov: 2022 a fost un an cu schimbări pozitive pentru drepturile persoanelor LGBT din Moldova

Anul trecut a fost unul cu schimbări „foarte pozitive” pentru drepturile persoanelor LGBT din Moldova, spune Angela Frolov de la GDM, cu referire la raportul publicat în februarie 2023 de către ILGA Europe.

Raportul lansat la Bruxelles constată că 2022 a fost un an violent pentru persoanele LGBTI, însă s-au înregistrat și progrese în mai multe țări, una dintre acestea fiind Moldova.

„Da, într-adevăr, anul trecut a fost un an cu schimbări foarte pozitive în ceea ce ține drepturile persoanelor LGBT din Moldova, pentru că avem câteva legi foarte bune votate”, spune Frolov.

Printre modificările legislative menționate aici se numără cele anti-discriminare și cele privind combaterea discursului de ură.

„Pentru prima dată avem discursul de ură pus în Codul Penal, și asta deja a dat rezultate pozitive, pentru că după ce au intrat în vigoare aceste schimbări, politicienii noștri populiști s-au mai oprit din a-l distribui”, spune Angela Frolov.

De asemenea, pentru prima dată Republica Moldova a introdus în actele legislative orientarea sexuală și identitatea de gen drept criterii protejate nu doar la muncă. „Așa că, da, sunt schimbări pozitive, într-adevăr, și mai așteptăm câteva schimbări legislative pozitive și în acest an”, mai spune Frolov.

Ea a mai declarat că ILGA-Europe elaborează rapoartele anuale cu implicarea membrilor din fiecare țară. Astfel, Centrul GDM a participat la realizarea raportului cu suport consultativ și informativ.

### Vezi și... ### LGBTI Moldova 2022: Limbajul urii, dar și cel mai „liber” Pride