Angela Grămadă, președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Mondiale de la București, crede că votul diasporei - care s-a dus aproape tot spre Maia Sandu - cu greu ar putea fi mărit, la fel și potențialul diasporei din Rusia, văzută mai degrabă pro-Dodon. Electoratul Violetei Ivanov (Partidul Șor) l-ar putea urma ușor pe președinte, așa că rămâne marea întrebare: cum va vota electoratul lui Renato Usatîi?
Europa Liberă a întrebat-o în primul rând dacă a fost surprinsă de mobilizarea diasporei în primul tur al prezidențialelor?
Your browser doesn’t support HTML5
Angela Grămadă: „Da, a fost o surpriză consistentă, pentru că nu cred că cei care iau decizii în Republica Moldova se așteptau la o așa prezență la vot din partea diasporei, mai ales că există foarte multe restricții de deplasare în statele membre ale Uniunii Europene, dar se pare că mobilizarea electoratului nu mai este una de la centru, oamenii se autoguvernează, se autogestionează și încearcă să facă o demonstrație de putere în sensul că arată că sunt importanți pentru țara lor de origine, ceea ce este de apreciat cred că și de cei care se află la guvernare în Republica Moldova, dar și de cei care își doresc să ajungă la guvernare pentru a schimba, așa cum spun ei, lucrurile în mai bine în Republica Moldova.”
Europa Liberă: În turul doi, pe 15 noiembrie se vor confrunta primii doi clasați – lidera PAS și actualul președinte în exercițiu, independentul, sprijinit de PSRM, Igor Dodon. Vor fi dominate aceste două săptămâni de geopolitică sau se va schimba ceva?
Cred că există pentru ambele tabere potențial de a-și mări numărul electoratului din contul celor care nu au fost prezenți la vot.
Angela Grămadă: „Eu cred că sunt mai multe elemente care trebuie să fie luate în calcul și unul dintre acestea cu siguranță va fi factorul geopolitic, pentru că acum și Moscova va încerca să își schimbe strategia, să vadă care este potențialul intern din Republica Moldova, dar și din Federația Rusă de a mări numărul electoratului pentru candidatul pe care îl susțin sau în favoarea căruia au arătat că ar fi mai oportun pentru ei să inițieze anumite discuții sau să vină în spațiul public cu anumite discuții de suport. Și da, va fi și un vot geopolitic, pentru că vor lansa ambii candidați astfel de mesaje. Maia Sandu cu siguranță nu va omite să se discute despre sprijinul Uniunii Europene, pe care îl poate mări substanțial prin networking-ul pe care l-a tot creat în ultimii ani în partea vestică, iar Igor Dodon va pune mare accent pe parteneriatul strategic cu Federația Rusă ca să mobilizeze mai mult electorat care poate a stat acasă în această campanie electorală sau în primul tur al alegerilor. Cred că există pentru ambele tabere potențial de a-și mări numărul electoratului din contul celor care nu au fost prezenți la vot.”
Europa Liberă: Și încă de unde și cine ar mai putea să ia voturi în cel de-al doilea tur de scrutin, ținând cont de aceste rezultate pe care le avem?
Angela Grămadă: „Am un mic dubiu că ar putea să fie mărit electoratul din diasporă, pentru că s-ar putea să fie restricțiile mult mai dure în următoarele săptămâni în mai multe state din Uniunea Europeană. Și aici este temerea mea, că oamenii nu vor putea pur și simplu să se deplaseze spre secțiile de votare. Dacă printr-o minune acest lucru nu se întâmplă și oamenii vor ajunge la secțiile de votare în număr egal sau chiar în număr mult mai mare, atunci problema ar putea să fie numărul de buletine de vot alocate pentru fiecare secție de votare, apoi pentru Igor Dodon s-ar putea să se mărească numărul de participanți la vot în Federația Rusă, care au fost mai puțin alertați, erau siguri probabil că figura politică pentru care ei ar fi votat ar putea să obțină rezultate mult mai bune încă din primul tur și atunci probabil că se vor organiza și în partea estică mult mai bine.”
Europa Liberă: Dar până la urmă bazinul electoral al lui Igor Dodon ar fi unul restrâns și al Maiei Sandu mai extins?
Angela Grămadă: „Aici depinde foarte mult și de cum se vor poziționa candidații interni.
Eu am încercat să mă uit pe procentele pe care le-au obținut ceilalți candidați care au participat în turul întâi și, dacă facem abstracție de electoratul lui Renato Usatîi, atunci procentele ar fi în favoarea dlui Dodon, pentru că aici s-ar mai adăuga procentele dnei Ivanov, care sunt destul de multe, după părerea mea, și care a mizat pe mesaje mai mult cu caracter socio-economic, care sunt mult mai interesante pentru electoratul de stânga, pentru electoratul lui Igor Dodon.
Alegeri prezidențiale 2020: rezultate, primul tur.
În plus, faptul că aceasta a omis să arunce mesaje critice la adresa oponenților săi politici iarăși poate să fie un subiect sau un factor care să permită negocierea dlui Igor Dodon cu echipa dnei Ivanov. Deci, nu au fost mesaje care să se atace reciproc în public, nu au fost mesaje care să rupă electorat unii de la ceilalți.
De asemenea, cred că dl Igor Dodon și-a cam arătat potențialul electoral în Găgăuzia și în Taraclia, acolo unde a obținut sprijinul maxim pe care îl putea obține. Nu cred că autoritățile de la Comrat vor reuși să mobilizeze mai mult electorat în turul doi care să-l susțină pe Igor Dodon, asta dacă nu se întâmplă ceva cu electoratul lui Renato Usatîi în aceste regiuni și plus Taraclia, dar iarăși cred că și-a atins maximumul de potențial electoral în aceste zone, în aceste regiuni.
Toată surpriza o va constitui în turul doi în țară electoratul lui Renato Usatîi, care e foarte consistent, aproximativ 17 la sută.
Toată surpriza o va constitui în turul doi în țară electoratul lui Renato Usatîi, care e foarte consistent, aproximativ 17 la sută. Pentru mine este o realizare extrem, extrem de mare pentru un asemenea partid și pentru modul în care acesta a promovat campania electorală, mesajele agresive pe care le-a tot rostit în stânga și în dreapta în adresa tuturor contracandidaților, nu doar împotriva lui Igor Dodon, i-a acuzat de minciuni, i-a acuzat de fapte corupte, i-a acuzat de foarte multe lucruri. Și atunci pentru mine va fi interesant să văd cum acest electorat va sta acasă sau va ieși la vot și va încerca să facă diferența în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.”
Europa Liberă: Putem vorbi astăzi prin ce se va deosebi o Moldovă condusă de Igor Dodon de o Moldovă condusă de Maia Sandu?
Angela Grămadă: „La început pentru mandatul prezidențial al Maiei Sandu nu va fi foarte ușor, pentru că, dacă ea devine președinte, și aici e un scenariu care are șanse destul de mari să se întâmple, va fi un mandat foarte dificil, pentru că ea va trebui să numească premierul, eu nu cred că Maia Sandu va păstra executivul actual, un executiv care nu prea a avut rezultate și care s-a bazat mai mult pe acele proiecte și acele inițiative lansate de guvernul Maiei Sandu.
Cu siguranță, ea își va dori să schimbe acest lucru, să facă o demonstrație de putere, de viziune și de strategie pe care să o aplice în perioada următoare.
Dacă guvernul va fi schimbat, iar formula parlamentară va fi cea veche, atunci cu siguranță ea nu va reuși să obțină susținerea pentru primul ministru și asta înseamnă alegeri parlamentare anticipate, iar asta înseamnă o campanie electorală nouă, o campanie în care vor trebui să fie mobilizate iarăși resurse atât din interiorul partidului, cât și din partea altor forțe politice de la Chișinău.
Cred că în perioada următoare (...) vom vedea o campanie electorală mult mai agresivă,
De asemenea vor intra în această campanie electorală și vor înțelege că miza este, de fapt, acolo, la parlamentare, dar nu la alegerile prezidențiale. Ce va face Igor Dodon? Cum va arăta și campania, dar și strategia sa viitoare? Eu cred că în perioada următoare, și mă refer aici la cele două săptămâni care urmează până la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, vom vedea o campanie electorală mult mai agresivă, nu vom mai fi atât de plictisiți ca în turul întâi, Igor Dodon va fi mult mai activ, mult mai agresiv, va încerca să valorifice toate slăbiciunile oponentei sale, va folosi extrem de multe resurse în acest sens, dar, în același timp, va trebui să fie foarte atent la acele acuzații de fraudare a alegerilor care deja au fost aduse celor care au organizat primul tur al alegerilor prezidențiale.
### Vezi și... ### Victor Chirilă: Victoria Maiei Sandu e semn de schimbareDacă Igor Dodon va obține câștig de cauză în cel de-al doilea tur, probabil că în formula de guvernare nu vor fi decât mișcări sau schimbări nesemnificative și ei vor începe din start să muncească pentru o campanie destul de consistentă pentru alegerile parlamentare, deci și acolo văd potențial de alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă Igor Dodon rămâne să fie președintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani.”
Europa Liberă: Și pe final, Igor Dodon declara că va recunoaște oricare vor fi rezultatele acestor alegeri prezidențiale. Credeți că își va menține declarația? Și ce se va întâmpla dacă Igor Dodon câștigă alegerile – vor recunoaște rezultatele alegerilor oponenții, adversarii, Maia Sandu și echipa sa?
Angela Grămadă: „Totul depinde de cum vor fi construite mesajele electorale în următoarele două săptămâni, cât de activi vor fi observatorii ambelor părți, cât de mult se va frauda, cât de mult vor încerca să fraudeze cei care au organizat fraude electorale și în primul tur. Avem foarte multe sesizări, avem deja depuse cereri la organele competente în acest sens de către anumiți candidați, plus că Maia Sandu, echipa sa a colectat destul de multe date și probe cu privire la încercarea de a frauda, mai ales prin votul transnistrean. Deci, totul depinde de modul în care ei se vor organiza în zilele următoare, pentru că aici nu este vorba de săptămâni, aici e vorba de zile, de a acționa, de a mobiliza eforturi, de a mobiliza voluntari care să le permită o mai bună gestionare a mesajelor lor electorale în țară, dar și în afară.
### Vezi și... ### Igor Dodon spune că preferințele diasporei ar fi „în disonanță” cu cele ale „populației majoritare” din R.MoldovaAcum, Igor Dodon trebuie să înțeleagă faptul că toată lumea este cu ochii pe el, mai ales că a pierdut în primul tur și diferența este destul de consistentă, pentru că nimeni nu se aștepta la așa ceva și că vor exista mult mai mulți observatori, chiar dacă nu în țară, dar observatori la aceste alegeri.
Asta înseamnă o mai mare atenție și un potențial mai mic de a frauda aceste alegeri. Și într-un final va trebui să accepte rezultatele așa cum sunt ele, fie că învinge, fie că obține o pierdere în cadrul turului doi.
Mă aștept (...) să fie într-adevăr două săptămâni în care discursurile agresive să domine spațiul informațional.
Pe de altă parte, eu știu din primii patru ani de mandat ai lui Igor Dodon că acesta are un profil politic care poate să devină ușor agresiv în anumite momente și că el nu prea are liniile roșii pe care le au ceilalți contracandidați sau contracandidata sa. Ea nu va permite ca echipa sa să încerce să fraudeze aceste alegeri sau să nu fie onestă în ceea ce privește modul în care își promovează campania electorală. Deci mă aștept ca acele linii roșii să fie trecute de mai multe ori de către echipa lui Igor Dodon și să fie într-adevăr două săptămâni în care discursurile agresive să domine spațiul informațional.”