Ministra Sănătății și autoritățile din domeniul sănătății publice au decis că odată cu începerea anului școlar, care se va desfășura cu prezență fizică, profesorii nevaccinați anti Covid-19 vor fi obligați să se testeze odată la două săptămâni, din banii proprii sau să prezinte dovada că sunt imuni, după boală.
În acest moment, un test rapid efectuat la un laborator, costă între 350 și 450 de lei. Teste expres post fi cumpărate și la farmacii și făcute acasă, acestea costă în jur de 150 de lei.
În multe alte țări europene dar și în Statele Unite există deja obligativitatea vaccinării pentru angajații dintr-o serie de ramuri, inclusiv educația. Iar testarea anti-Covid este suportată din buzunarul propriu dacă refuzul de a se vaccina nu este justificat medical.
Duminică, primarul general al Chișinăului, apropiat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Ion Ceban a anunțat că primăria va achita costurile testelor pentru angajații din învățământ, asta după ce inițial anunțase că se opune deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Ministra sănătății Ala Nemerenco l-a avertizat că-și asumă prea multe, iar Europa Liberă a stat de vorbă cu specialista în politici publice, experta Angela Stafii, pe care a întrebat-o cine are dreptate și ce căi există de ieșire din criză?
Your browser doesn’t support HTML5
Angela Stafii: „Hai să zicem așa, atunci când se elaborează o politică publică și aceasta este o decizie de politică publică, chiar dacă e rapidă, există câțiva factori foarte importanți. Noi, în primul rând, ar trebui să vedem care sunt nevoile celor pe care îi vizează această decizie. În cazul acesta, noi avem câteva grupuri-țintă: unu – copiii, care pot fi infectați, e adevărat, și doi – profesorii, părinții, după aceea și tot așa. Deci, în mod normal o asemenea decizie ar trebui să fie luată în baza analizei nevoilor acestor persoane – câți profesori nu sunt vaccinați, din ce cauză nu s-au vaccinat, poate că există contraindicații, poate că mulți dintre ei fac parte din cei sceptici sau reticenți și atunci poate că există alte instrumente prin care îi putem convinge să se vaccineze.
Mesajul ministerului și al comisiei este orientat spre vaccinare, și nu spre protecția copiilor.
Pentru că mesajul ministerului și al comisiei este foarte clar orientat spre vaccinare, și nu spre protecția copiilor deci nu spre rezolvarea problemei. De aceea, eu cred că nu este o decizie bună, pentru că ea nu este bazată pe dovezi și nicicum nu rezolvă grija exprimată față de copii sau față de sănătatea oamenilor.”
Europa Liberă: Cum vi s-a părut, pe de altă parte, intervenția primarului capitalei, Ion Ceban, primarul socialist al capitalei? Fac această precizare nu pentru Dvs., ci pentru oamenii care ne ascultă și nu neapărat își dau seama despre implicațiile politice ale acestei intervenții. Cum priviți Dvs. decizia primarului de a anunța că nu se va respecta această decizie a Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică și-i va primi în școli pe profesorii nevaccinați, netestați?
Angela Stafii: „Bine, e foarte clar că jocurile politice se fac din toate părțile, am impresia că oamenii încă nu au înțeles că electorala a luat sfârșit. Pe de altă parte, dumnealui zice foarte clar că în Chișinău avem peste 70 la sută dintre profesori vaccinați deja. Deci depinde foarte mult de modul în care se comunică toate lucrurile acestea. Bineînțeles că este un fel de show, ca să zic așa, de demonstrare de forță și de putere, ascunsă sub anumite mesaje ale dumnealui, dar putem spune exact același lucru și despre alți funcționari publici.
### Vezi și... ### Primarul Chișinăului a alocat bani pentru testarea cadrelor didactice nevaccinateEu aș îndemna oamenii să fie atenți la substanța mesajului întotdeauna, și nu la verva cu care vin reacțiile.”
Europa Liberă: Înțeleg din ce am discutat până acum că poate ar fi fost o decizie bună, dacă: s-ar fi comunicat respectiv, s-ar fi analizat nevoile, s-ar fi văzut dacă aceste cadre didactice care au rămas nevaccinate se pot vaccina, poate există aceste contraindicații medicale și de asta n-au făcut-o și multe, multe alte „dacă”?
Angela Stafii: „Da, e o chestie foarte importantă întrebarea de la care pornim, de fapt. Noi avem nevoie ca oamenii să fie vaccinați – asta este problema? Sau noi avem nevoie să protejăm cât mai mulți oameni de infecție și care sunt modalitățile în care să facem acest lucru?
Arată a fi un șantaj mai degrabă, decât o încercare de soluționare a problemei
Pentru mine n-a fost clar din start care era problema pe care ministerul vrea s-o rezolve. Dacă specialiștii au ajuns la ideea că vaccinul este singura ieșire din situație, atunci în mod normal nu dai cu bâta într-o categorie de oameni care muncesc și care anul trecut au fost supuși unui stres continuu de învățare a lucrurilor noi, de carantină, de cum să facă rost de internet bun, de tot felul de multe, multe alte lucruri și care au un salariu pe care îl au, deci iei în considerare toate aceste lucruri, pentru că altfel asta arată exact a fi un șantaj mai degrabă, decât o încercare de soluționare a problemei.
Există, bineînțeles, politici publice sau decizii care trebuie să fie tranșant luate și trebuie să fie luate respectiv, putem pedepsi, dar, înainte de asta, e nevoie de o campanie de comunicare.
### Vezi și... ### Vasile Guștiuc (ANSP): Testele anti Covid, pe bani, sunt justificateÎnainte de 1 septembrie se fac consiliile pedagogice, toți profesorii sunt prezenți deja în școli sau în discuții cu părinții, deci e foarte simplu să-i aduni împreună și să porți cu ei o discuție, nu văd o problemă în asta. Mai mult decât atât, în momentul în care un minister ia o decizie care privește direct beneficiarii politicilor altor ministere, bineînțeles că trebuia să fie implicat Ministerul Educației în luarea deciziei.
Mie mi se pare că a fost luată o decizie în grabă și fără a fi gândită, la drept vorbind.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, politicile corecte uneori sunt nepopulare, iar a lua decizii populare, dar incorecte de multe ori nu este cel mai bun lucru. Putem admite că, iată, 95 la sută cadre didactice sunt vaccinate, ținta pe care a anunțat-o autoritatea sanitară sau această comisie, putem admite că tocmai 95 la sută, s-au făcut poate anumite calcule și tocmai cei 95 la sută sunt cei care nu au contraindicații, cei care ar trebui să fie vaccinați ca să se asigure o protecție minimă copiilor împotriva COVID-19? Poate despre asta este vorba, că e o decizie corectă, dar nepopulară?
Dacă tu ca autoritate iei decizii dure, mergi și explici de ce le-ai luat
Angela Stafii: „Eu sunt total pentru decizii corecte, dar nepopulare, în special în situația în care e Republica Moldova în ultimii 30 de ani, în general, dar aceste decizii sunt explicate, nu mergem cu amenințări, ci mergem cu cifre foarte clare, mergem cu explicații inclusiv către beneficiarii acestei decizii, adică profesori, deci despre asta este vorba. Dacă tu ca autoritate iei niște decizii dure, mergi și explici de ce le-ai luat, adică să fie foarte clar, eu nu cred că în această perioadă scurtă au fost analizate toate cazurile profesorilor care nu s-au vaccinat sau nu am văzut date. Și atunci, iarăși, comunici la fiecare etapă a luării deciziei respective despre pașii pe care-i întreprinzi. Noi nu mai suntem la începutul pandemiei în care erau luate deciziile rapid și era normal, pentru că era criză, avem timp să gândim lucrurile deja.”
Europa Liberă: Sindicatele, ați văzut, s-au plasat foarte clar de partea profesorilor și au zis că se confruntă cu sute de cereri de la profesori care mai degrabă ar lăsa jobul decât să se vaccineze sau să se testeze din banii lor. Cum vi s-a părut această intervenție? Sindicatele, în general, ar putea asigura ele testarea acestor profesori care fie au contraindicații, fie sunt reticenți la vaccinare?
Angela Stafii: „Nu știu ce buget au sindicatele pentru așa ceva, dar mă întorc exact la ceea ce spuneam înainte, dacă era creată sau invitați în acest caz în această comisie reprezentanții sindicatelor, reprezentanții instituțiilor de învățământ, reprezentanții Ministerului Educației, cu siguranță s-ar fi găsit o soluție deja pentru asta, fără ca să generezi o criză și o discuție. Dimpotrivă, discuția avea loc înainte ca decizia să fie luată și nu erau cereri în care oamenii să plece doar pentru că simt că sunt discriminați și lezați, despre asta-i vorba.
Eu tare sper că va avea loc totuși o discuție, inclusiv cu sindicatele, în fond, asta-i treaba lor, să-și protejeze profesorii și personalul auxiliar.”
Europa Liberă: Da, ultimul anunț al ministrei Ala Nemerenco așa arăta: vom organiza discuții pe platformă parlamentară. Probabil, Comisia parlamentară educație va găzdui această discuție, discuție cu sindicatele, cu alte părți implicate și vedem mai departe ce se întâmplă. Dvs. cum credeți că ar fi cazul să fie gestionată în continuare această criză?
Angela Stafii: „Păi să vedem. Tocmai pentru că sunt adepta politicilor publice bazate pe dovezi și a deciziilor bazate pe dovezi, eu aștept să văd datele despre numărul de profesori nevaccinați, datele despre contraindicații, o discuție cu cei care sunt reticenți, în care le sunt prezentate argumentele ca oamenii să înțeleagă despre ce vorbim. Noi totuși avem de-a face cu intelectuali și atunci știința cu asta operează, cu dovezi.
Vaccinarea a trecut, ciudat, în zona credinței, dar nu în zona științei
În momentul în care vor exista toate acestea, eu le voi urmări cu mare drag, dar altfel ar fi din partea mea pur și simplu încă o opinie în plus și nu vreau să fac acest lucru. Din păcate, tot procesul acesta de vaccinare a trecut, ciudat, în zona credinței, dar nu în zona științei, în sensul în care eu cred în existența COVID-ului, eu cred în eficiența vaccinului. Și aici e o problemă de comunicare a instituțiilor statului, în primul rând.”
Europa Liberă: Argumentul acesta cu care a operat la un moment dat autoritatea sanitară, zicând că avem de-a face cu variante extrem de contagioase care afectează inclusiv copiii, varianta Delta se avea în vedere, acest gen de argumente de ce nu țin?
Angela Stafii: „Păi e foarte simplu, nu țin, pentru că trebuie să testăm inclusiv copiii, pentru că și ei pot fi infectați, pentru că acum există totuși o rată mică, e adevărat, din ce zic ei, dar există o rată a infectărilor inclusiv printre cei vaccinați și atunci argumentele par subțiri sau, cel puțin, confuze.
### Vezi și... ### Varianta delta a noului coronavirus e de aproximativ două ori mai contagioasă decât varianta alfaDe aceea ziceam că e vorba de comunicare și e vorba nu doar de profesori în această situație, problema nu a fost pusă corect. Nu este vorba despre a-i vaccina pe profesori, ci de a-i proteja pe toți și a testa copiii, a testa personalul auxiliar. Dacă varianta Delta este atât de contagioasă, vine un copil care nu este testat și infectează întreaga clasă și imediat se transferă. Eu le-aș sugera să pună un pic altfel problema și atunci se vor găsi soluții.”
Europa Liberă: Vă așteptați autoritățile să facă un pas înapoi eventual sau vă așteptați mai degrabă să se insiste pe convingere, să se elaboreze o strategie mai bună de comunicare?
Angela Stafii: „Eu tare sper că vor face un pas înapoi în sensul în care să fie analizate mai multe opțiuni de rezolvare a problemei. Iată că apar centre medicale care își propun serviciile gratuit pentru profesori în Chișinău, cred că există opțiunea să fie testați oamenii, inclusiv copiii, pentru că și despre ei vorbim, să fie testați cu teste rapide antigen în școli. Eu cred că la dorință se vor găsi fonduri pentru asta. A venit acum o asistență nu mai știu de câte milioane pentru Ministerul Sănătății, sunt o grămadă de soluții, în afară de șantaj. Așteptăm decizii înțelepte de la ei, nu decizii moi neapărat și nu decizii blânde neapărat, dar înțelepte cu siguranță.”