„Rachete Patriot şi transformatoare, este ceea de ce are nevoie Ucraina cel mai mult” în acest moment, declara la București ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
Your browser doesn’t support HTML5
Marți, 29 noiembrie, în prima zi a reuniunii miniștrilor de externe NATO, la care au fost invitate și R. Moldova, Georgia și Bosnia – Herțegovina, alături de Ucraina, s-a vorbit mult despre „iarna ca armă”, folosită de Rusia acum împotriva ucrainenilor, despre atacurile țintite împotriva infrastructurii de bază ucraineană dar și despre hotărârea NATO, a aliaților occidentali de a continua să sprijine Ucraina „atât cât va fi nevoie”, după cum a repetat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
Pentru Anne Applebaum, jurnalistă și istoric american, Rusia trebuie înfrântă în Ucraina, numai așa se va pune capăt războiului și s-ar putea schimba ceva la Moscova.
Un război de uzură, un război propagandistic
„Este un război real, pe teren, dar este și un război al declarațiilor”, un război de uzură, în care Rusia încearcă să distrugă „rezistența” Occidentului, înainte ca ea să „cedeze”, să-și piardă „voința” de a continua războiul din Ucraina”, avertiza recent jurnalista americană Anne Applebaum într-un interviu cu redacția ucraineană a postului nostru de radio, Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL).
Autoarea unor studii de renume despre Gulagul sovietic, Războiul Rece și Cortina de fier, Anne Applebaum este una din cele mai vocale avocate a ideei că Occidentul, în primul rând Statele Unite, trebuie să sprijine masiv Ucrana, în primul rând militar.
„Sigurul mod de a pune capăt acestui război este să mergem alături de Ucraina pînă la capăt și fără ezitări”, spune Applebaum dar mai sunt politicieni și lideri de opinie care se tem că războiul ar putea „escalada într-un conflict nuclear, implicând direct NATO”.
Înfrângerea clară a Rusiei în Ucraina ar duce și o la posibilă schimbare de politică la Moscova, mai argumentează jurnalista americană.
„Războiul se va încheia când la Moscova, dar și la Minsk va avea loc o schimbare de percepție, de mentalitate”.
Pentru moment însă este imposibil de estimat care este opinia rușilor, de cât sprijin se mai bucură sau nu președintele Vladimir Putin și războiul pe care la început în Ucraina.
„Nu știm ce gândește opinia publică din Rusia pentru că acolo nu există sondaje adevărate. Oricine face sondaje o să-ți spună că din zece telefoane, la nouă nu i se răspunde. Așa că nu avem o imagine clară dar știm că sute de mii de ruși au plecat din țară ca să nu fie trimiși la război. Știm că mulți s-au exilat ca să nu mai trăiască sub Putinism. Aceia sunt cei care ar putea să protesteze, dacă protestele ar fi posibile în Rusia”, apreciază Anne Applebaum.
Cine sprijină războiul?
Cel puțin nu sunt manifestații pentru război, lumea nu pare entuziasmată. Vorbim de o societate care „de 30 de ani s-a antrenat să fie apatică, să privească politicul drept ceva departe, străin de viața cotidiană”.
O apatie aproape „impusă” de Kremlin, apreciază Applebaum, care nu-i scuză pe ruși în acest moment dar nici nu poate fi înțeleasă drept un sprijin pentru războiul din Ucraina.
Este poziția lui Putin periclitată?
Your browser doesn’t support HTML5
După ce președintele rus a anunțat că nu participă la summitul G20 din Bali, de la începutul lunii noiembrie, mai mulți analiști, între care și Anne Applebaum au văzut în această decizie un semn de slăbiciune. Eventual frica de ce s-ar putea întîmpla dacă este plecat de la Moscova.
„Este o explicație”, spune Applebaum în interviul cu redacția ucraineană. „Alt motiv este că nu a vrut să fie umilit pe scena internațională.
Este din ce în ce mai izolat. Știa că președintele ucrainean Volodimir Zelenski o să participe prin videoconferință și „nu era singur de cum o să fie el primit. Evident că-și dă seama că a pierdut pe scena internațională”.
Cât privește ce s-ar putea întâmpla la Moscova, nu putem decât specula. Fapt este însă că „sunt nemulțumiri și nemulțumiți în eșalonul de sus, militar și politic. Aripa naționalist-militaristă din aparatul de securitate” – continuă Applebaum – „îl critică [pe Putin] din ce în ce mai deschis. Și în aparatul de propagandă au apărut voci critice”.
„Greu de interpretat corect toate aceste semnale contradictorii”, încheie Anne Applebaum, „ dar poate acesta este unul din motivele pentru care nici Putin nu vrea să plece de la Moscova”.
### Vezi și... ### NATO anunță la București sprijin sporit pentru Ucraina, dar insistă că este o «alianță defensivă»