Anonymous sparge Agenția spațială rusă | Cererea de aderare la UE mai așteaptă

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
  • „Republica Moldova va depune o cerere de aderare la UE. Despre când şi cum o vom face o să vă informăm neapărat”. E declaraţia preşedintei Maia Sandu care vine după întâlnirea sa cu vicepreşedintele Comisiei Europene Josep Borrel, sosit la Chişinău, scrie Ziarul de Gardă. La rândul său, Josep Borrel a spus că e decizia suverană a Republicii Moldova de a depune o cerere de aderare la UE. Tot acolo citim că abia după 30 de ani de la războiul de pe Nistru, autorităţile promit simplificarea procedurii de reconfirmare a statutului de veteran de război. Modificările propuse de Guvern au drept scop sprijinirea veteranilor şi obţinerea legitimaţiilor de tip nou până la sfârşitul acestui an.
  • Furnizorii și distribuitorii de servicii media audiovizuale de televiziune și radio vor suspenda difuzarea și retransmiterea tuturor programelor care au fost inițial produse în statele ce nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Excepţie fac filmele artistice și de scurt metraj, emisiunile de divertisment, şi programele produse în UE, SUA și Canada. O decizie în acest sens a fost adoptată ieri de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale, scrie NewsMaker.md.
  • Consiliul Audiovizualului a aplicat amenzi pentru trei posturi de televiziune în urma monitorizării transmiterii evenimentelor din Ucraina: NTV-Moldova – 10.000 de lei, RТR –Moldova – 5.000 de lei, Primul în Moldova – 20.000 de lei. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit că cele trei posturi TV sunt “vehicule ale propagandei rusești în Republica Moldova și colportează știri false generate pe canalele anonime de telegram”, scrie Anticorupţie.md
  • Ambasadorul Belarusului în R. Moldova Anatoli Kalinin a spus că responsabilii de la Ministerul Apărării al Republicii Belarus “au prezentat incorect informaţii”. Comentariul ambasadorului se referea la o hartă cu planuri de luptă, pe care o prezintă preşedintele Lukaşenko în cadrul Consiliului de Securitate al Belarusului, şi în care apar Republica Moldova şi regiunea ei transnistreană. Ambasadorul Belarus fusese convocat din această cauză de Ministerul de Externe din Moldova, scrie Diez.md
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, au fost invazia Rusiei în Ucraina, deconectarea R. Moldova şi a Ucrainei, de la sistemul energetic unit al CSI, felul în care sunt ajutaţi refugiaţii ucraineni ajunşi în RM, şi sparegerea sistemului de control prin satelit al Agenţiei Federale Spaţiale Ruse de către grupul de hackeri Anonymous. Printre cele mai vizualizate postări e cea cu interviul fostului campion mondial la şah Gary Kasparov care spune că Putin e „răul absolut”.
  • Pe Instagram cele mai vizualizate şi comentate postări sunt acelea cu referire la războiul ruso-ucrainean şi la deconectarea Republicii Moldova de la reţelele electrice din CSI. Aflăm dintr-o postare virală că unii copii orfani din Ucraina sunt transportaţi cu autobuzele în Republica Moldova. O altă postare cu impact mare ne spune că Kremlinul ar vrea să-l facă preşedinte al Ucrainei pe Victor Ianukovici.