Raportul ANRE, elaborat după ce instituția a fost sesizată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), spune că cei trei operatori au emis avize, în 2023 și 2024, pentru instalarea centralelor electrice unor operatori care nu aveau drepturi asupra terenurilor pe care declarau că vor instala centralele.
În alte cazuri, avizele au ajuns pe mâna unor firme care în realitate nu dețineau terenuri suficiente pentru montarea capacităților declarate. Au mai existat și cazuri privind prelungirea nejustificată a avizelor sau eliberarea preferențială a acestora, se arată în raportul ANRE.
Agenția a solicitat celor trei operatori să remedieze deficiențele în termen de trei luni. Totodată, ANRE spune că va informa autoritățile competente privind rezultatele controalelor și va iniția unele modificări legislative pentru înăsprirea procesului racordării centralelor electrice.
„Rezultatele controalelor, împreună cu hotărârile adoptate, vor fi transmise Serviciului de Informații și Securitate și organelor Procuraturii pentru investigații suplimentare”, a transmis ANRE.
Actualitatea energiei regenerabile a crescut semnificativ în ultimii ani, odată ce guvernarea a inițiat o serie de măsuri menite să sporească independența energetică a R. Moldova.
În ultimul an, în R. Moldova s-au produs peste 690 de mii de MW de energie electrică din surse regenerabile, ceea ce constituie mai bine de 16,7% din consumul anual al țării în 2024. Asta înseamnă o creștere de trei ori față de acum doi ani și de opt ori în raport cu 2020.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | De unde va lua R. Moldova energie electrică la primăvară
La începutul acestui an, Parlamentul a votat o lege care permite amplasarea pe terenuri agricole a instalațiilor eoliene, de biogaz și a celor pentru sistemele de stocare a energiei în baterii.
Totodată, Guvernul a aprobat un plan de 22 de măsuri prin care tinde să obțină independența energetică față de Rusia și să integreze piața de energie a R. Moldova cu cea a Uniunii Europene până în 2030.
Pentru realizare acțiunilor, vor fi folosiți cei 250 milioane euro oferiți de UE. Printre acțiunile pe care autoritățile și le propun, se numără și majorarea capacității de generare a energiei electrice la nivel local, inclusiv din surse regenerabile.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te