Agenţia de reglementare în energetică (ANRE) a organizat azi dezbateri publice înainte de a decide asupra micșorării tarifului la gaze naturale. Monopolistul Moldova Gaz a cerut o scădere cu 11,4 la sută. ANRE a propus o micşorare mai substanțială cu 20,3 la sută a tarifului mediu achitat de consumatorii finali. O decizie finală ar urma să fie luată în următoarele două săptămâni. Reprezentanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate şi ai Partidului Platforma DA au protestat la sediul ANRE cerând revizuirea tarifelor fără amânări.
Your browser doesn’t support HTML5
Protestatarii au cerut revizuirea imediată a tarifului la gazele naturale revendicând o reducere de 30 la sută. Tarifele trebuiau să scadă încă anul trecut, a insistat vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi:
„Preţul de import a scăzut cu 30%. Ei vor acum să ne măgulească cu o reducere de 10%? E strigător la cer. Preţul trebuia redus ieri, alaltăieri, nu azi, nu peste o lună. Avem nevoie de tarife cinstite, tarife transparente şi corecte.”
Atmosfera s-a încins când directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a venit în faţa protestatarilor cu lalele pentru a felicita doamnele în ajun de 8 martie. Protestatarele au respins gestul cavaleresc.
Tudor Copaci: „Aş vrea să felicit doamnele care participă la acest flash-mob. Am vrut să le cadonăm o mică floare. Nu acceptă e dreptul lor.”
„Nu vrem flori, vrem tarife noi!”
Protestul a avut loc la încheierea unei dezbateri organizate de ANRE cu participarea operatorilor şi a experţilor înainte de a decide asupra micșorării tarifului. Examinând datele prezentate de principalul furnizor MoldovaGaz, ANRE a ajuns la concluzia că tariful mediu achitat de consumatorii finali poate fi redus cu 20,3%, aproape dublă faţă de cota ceruta de furnizor.
Reducerea e posibilă în special datorită aprecierii leului față de dolarul american și a ieftinirii gazelor importate de MoldovaGaz, a menţionat şeful Departamentului analize economice şi tarife al ANRE, Alexandru Mija. El a precizat că autoritatea de reglementare a luat în calcul un cost de transport al gazelor mai mic, decât cel solicitat de furnizor şi a ajustat indicatorii privind consumul tehnologic și pierderile tehnice. Iată de ce scăderea tarifului propusă de ANRE e dublă faţă de cea calculată de furnizor. Cu cât se va reduce totuşi tariful se va decide la următoarea şedinţă a reglementatorul, data căreia nu a fost anunţată.
Experții prezenţi la dezbatere au menționat că reducerea tarifului la gaze ar putea fi și mai mare, dacă s-ar lua în calcul mai mulţi factori care țin de cheltuieli, gestionarea mai bună a rețelelor şi redistribuirea echitabilă a veniturilor de la tranzitul de gaze.
Președintele Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, a ajuns la concluzia că discuţiile despre micşorarea tarifelor au loc cu o întârziere de câteva luni. Între timp consumatorii au achitat în plus faţă de costurile reale ale furnizorilor, a precizat expertul rugând ANRE să explice cauzele acestei tărăgănări. Iată explicaţia directorului general al ANRE, Tudor Copaci:
„Noi încă în ianuarie am cerut MoldovaGaz să prezinte calculele corespunzătoare. Într-o măsură oarecare am accelerat procesul. Mecanismul devierilor tarifare reglementează într-o oarecare măsură devierile pozitive sau negative care se formează pe parcursul unei perioade. De aceea consumatorul final nu pierde deoarece toate acestea se iau în consideraţie când se ajustează tarifele la următoarea perioadă de ajustare a tarifelor.”
La capătul dezbaterii experţii au cerut continuarea discuțiilor la o rundă repetată pe motiv că nu au reuşit să clarifice mai multe aspecte tehnice şi să obţină informaţii relevante de la furnizor, operatori şi reglementator.
Expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE, ne-a spus după dezbatere că cel mai negativ aspect e că tot acest proces de revizuire a tarifelor a fost iniţiat nu de reglementator, cel care prin statut este un organ independent şi nesupus politic:
„Discuțiile despre necesitatea reducerii tarifelor au venit mai întâi din zona politică, după care au fost preluate de societatea civilă şi abia la sfârşit, după o pauză teatrală, agenţia a început să se mişte şi a iniţiat discuţiile cu privire la reducerea tarifelor. Asta este un moment negativ. Momentele pozitive e că s-a pornit dialogul, păcat că târziu, şi că tarifele vor fi micşorate foarte curând.”
Pentru prima dată o micşorare „semnificativă” a tarifelor a fost anticipată de deputatul PD Sergiu Sîrbu la finele anului trecut. În ianuarie premierul democrat Pavel Filip declarase că există premise pentru o reducere a tarifelor la gazele naturale 20 la sută, exact în mărimea propusă acum de ANRE.