De ce nu se micșorează tarifele la gazele naturale

Tarifele trebuiau revizuite încă acum jumătate de an, susţin experţii.

Mai mulți experți în energetică susțin că tarifele la gazele naturale achitate de consumatori ar trebui să fie micșorate cu 30%. Ei au acuzat Agenția Națională de Reglementare în Energetică că ar tergiversa în mod intenționat micșorarea tarifelor pentru ca să o aprobe mai aproape de alegeri oferind astfel guvernării motive de laude.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce nu se micșorează tarifele la gazele naturale?


Tarifele trebuiau revizuite încă acum jumătate de an, susţin experţii. Principalul argument este că preţul de import al gazelor s-a micşorat cu peste 7% în 2016 şi cu peste 28% în 2017 faţă de cel inclus în actualul tarif, aprobat acum doi ani. Prin urmare, în ultimii doi ani consumatorii au achitat în medie cu 1,5 miliarde de lei în plus faţă de costurile reale ale furnizorilor, spune expertul Ruslan Surugiu:

„Conform metodologiei ANRE trebuie să revizuiască tarifele în două situaţii. Prima este la fiecare început de an. A doua situaţie este când componentele acestui tarif variază mai mult de 5%. În cazul nostru a fost o reducere mult mai mare. Ne dăm seama că MoldovaGaz va pretinde că a avut devieri financiare care trebuiau acoperite. Şi în acest caz ANRE trebuia să spună foarte clar că nu reduce tarifele pentru că aceşti bani vor merge pentru acoperirea devierilor. Noi vrem să vedem care sunt acele devieri şi ce sume vor merge concret pentru a le acoperi.”

Un alt expert, Sergiu Tofilat crede că micșorarea tarifelor este amânată în mod intenționat, iar la mijloc ar fi interese politice:

„Considerăm că această tergiversare este de natură politică şi acest lucru convine PD. Pentru că dacă tariful este micşorat acum în ianuarie, reducerea va fi de 30%, iar în octombrie, în ajun de campanie electorală reducerea ar fi de 45%. Şi atunci PD o să vină în faţa dumneavoastră şi o să se laude ce bravo sunt ei.”

O micșorare „substanțială” a tarifelor a fost anticipată încă la finele anului trecut de deputatul Partidului Democrat de guvernământ Sergiu Sîrbu:

„Eu vă promit că la anul tariful la gaze se va micșora substanțial”, spunea Sîrbu, în decembrie, la o emisiune televizată.

Expertul Sergiu Tofilat a amintit că şi în 2016, un anunţ al premierului democrat Pavel Filip a anticipat micşorarea tarifelor la gaze cu 11% decisă în condiții netransparente de ANRE.

Expertul spune că ANRE ar trebui să fie un regulator energetic independent, nesupus politic, prin urmare, autorităţile nu ar avea pârghii de influenţare a deciziilor luate de această entitate.

„Ţinând cont de faptul că ANRE trebuie să fie o instituţie independentă solicităm să fie anunţată neîntârziat şedinţa publică pentru a revizui tarifele la gazele naturale. Dacă ANRE va încerca să tergiverseze ajustarea tarifelor, asta nu va fi altceva decât o tentativă de a face campanie electorală PD.”

Nu am reuşit să obţinem o reacţie din partea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică.

Într-un răspuns pe care instituţia ni l-a oferit în august la acelaşi subiect se spunea însă că „în cazul în care evoluția prețului de import al gazelor naturale va crea premisele necesare pentru revizuirea tarifelor, ANRE va opera în termene proxime modificările corespunzătoare în structura tarifelor aprobate”. Lucru care nu s-a întâmplat însă deşi preţul de import a gazelor a scăzut.

Calculele experţilor arată că o eventuală reducere cu 30 la sută a tarifelor la gaze naturale ar însemna şi scăderea tarifelor pentru energia electrică şi cea termică cu circa 15%.