Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, a spus miercuri la o audiere în parlament, în premieră, că tarifele la gaze naturale ar putea să scadă, reducerea fiind posibilă mai ales din cauza aprecierii leului față de dolarul american, și în mai mică măsură din cauza ieftinirii gazelor importate de MoldovaGaz. Întrucât în declarațiile lui Copaci, există unele neclarități legate de mărimea și calendarul reducerii, Europa Liberă a încercat să aducă lumină discutând cu experți.
Your browser doesn’t support HTML5
Tudor Copaci a răspuns evaziv la întrebările deputaţilor din comisia economie când ar urma să fie revizuite tarifele la gaze şi cu cât vor fi acestea micşorate. El a precizat că ANRE încă analizează cererea monopolistului MoldovaGaz de la începutul acestei luni:
„Cum finalizăm aceste proceduri cu devierile tarifare, cu toate costurile care urmează să fie ajustate, o să facem şedinţă publică. Cât va fi vă vom anunţa, cu cifre, cu calcule. Sunt precondiţii de a fi micşorat, dar cu cât nu ar fi profesional din partea mea să spun dacă va fi cu minus 15% sau minus 25 la sută. Cert este faptul că nu va fi 40 la sută sau 50 la sută. Elementul de a scădea este că cursul valutar a scăzut şi avem o mică marjă de scădere a preţului la gazele naturale.”
Zinaida Greceanîi, şefa socialiştilor, fracţiune care a solicitat încă din toamnă revizuirea tarifelor şi a încercat, dar fără succes, să convoace audieri în plenul parlamentului, a pus la îndoială independenţa ANRE făcând trimitere la declaraţia premierului Filip care a anticipat o micșorare de 20 la sută a tarifelor. Tudor Copaci a spus că a luat „act” de declarația prim-ministrului:
„Ceea ce s-a referit domnul prim-ministru e din calculele prezentate de Ministerul Economiei. Noi am luat act de această supoziţie, precum şi de cea a Maiei Sandu care solicită 40 la sută şi acum umblăm pe la CNA şi dăm explicaţii.”
Recent, partidul Maiei Sandu a denunțat la Centrul Național Anticorupție conducerea ANRE, spunând că tergiversând nejustificat ieftinirea gazelor ar fi provocat mari pagube. Denunţul a fost precedat de mai multe proteste la sediul autorităţii de reglementare la care PAS a cerut micşorarea tarifelor şi depolitizarea reglementatorului.
Controversele în jurul tarifelor la gaze s-au iscat mai cu seamă după ce în luna ianuarie mai mulţi experţi în energetică au atenţionat că tarifele trebuiau revizuite încă în urmă cu jumătate de an şi au acuzat ANRE că ar tergiversa în mod intenţionat micşorarea ca să o aprobe mai aproape de alegeri oferind astfel guvernării democrate capital electoral.
Unul dintre experţi, Sergiu Tofilat, şi-a reiterat azi criticile la adresa reglementatorului căruia îi reproșează lipsa de transparenţă şi de independenţă.
„Dacă luăm legea cu privire la gazele naturale din 2016, ANRE are 180 de zile, adică 6 luni ca să examineze solicitările operatorilor privind ajustarea tarifelor. Legea mai prevede că ANRE trebuia să elaboreze un regulament privind examinarea cererilor operatorilor. Acest regulament nu ştiu de ce nu a fost elaborat doi ani de zile şi abia o săptămână sau două în urmă a fost plasat pentru consultări publice. Nici acest lucru nu s-a făcut. Totodată, ANRE încă în 2015 trebuia să aprobe costurile de bază. Nici acest lucru nu s-a făcut. Presupun că ANRE încă mai examinează costurile şi trebuie să vină cu o poziţie şi să o comunice public ca noi să ne putem expune. Probabil se mai fac careva calcule. Cu toate acestea nu prea înţeleg de ce ar fi necesar ei să tergiverseze acest lucru. Chiar premierul a spus că sunt devieri mai mari de 20% între costurile reale şi ceea ce este în tarif. E clar că ANRE demult trebuia să revizuiască tariful. De ce nu a făcut-o? presupun că sunt jocuri politice la mijloc.”
ANRE a respins anterior acuzaţiile experţilor şi a pus la îndoială calculele lor, potrivit cărora tarifele ar trebui să scadă cu până la 30%. În cererea de monopolistului MoldovaGaz se cere o micşorare de 25%. Indiferent care va fi reducerea acceptată de ANRE, aceasta ar trebui în mod normal să ducă şi la scăderea tarifelor pentru energia electrică şi cea termică.