ANRE: Tariful la apă poate crește cel mult cu 65 de bani, și nu cu 10 lei, cum cere Apă-Canal Chișinău

ANRE cere Apă-Canal Chișinău să diminueze pierderile din sistem și să-și îmbunătățească managementul financiar.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat, pe 7 noiembrie, o ședință cu reprezentanții Apă-Canal Chișinău. Operatorul s-a plâns de situația critică în care s-a pomenit din cauza creșterii prețurilor la curentul electric consumat, solicitând majorarea tarifului la apă și canalizare până la 23,65 lei pentru un metru cub, cu 10,04 lei (+73,8%) mai mult decât în prezent.

Pe de altă parte, ANRE susține că tarifele se calculează pentru un an calendaristic, în cazul dat 2022, iar impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și din 4 noiembrie asupra tarifului pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare ar constitui 0,65 lei per metru cub, și nicicum 10,04 lei, așa cum solicită operatorul.

### Vezi și... ### Primăria va plăti datoriile Apă-Canal Chișinău către BERD și BEI

Mai mult decât atât, ANRE afirmă că în perioada 2019-2021, atunci când prețurile la electricitate au scăzut, Apă-Canal Chișinău nu a cerut ajustarea tarifului, deși a acumulat devieri tarifare pozitive, în mărime de 377 milioane de lei. Includerea devierilor în tarif ar fi putut duce la diminuarea acestuia.

Apă-Canal Chișinău invocă, de asemenea, consumul tehnologic și pierderile din sistemul public de alimentare cu apă. ANRE spune, însă, că aceste pierderi depășesc cu mult limitele normative și nu sunt luate în calcul la stabilirea tarifelor, fiind suportate direct de întreprindere.

În concluzie, ANRE cere Apă-Canal Chișinău să diminueze pierderile din sistem și să-și îmbunătățească managementul financiar. Totodată, agenția atenționează că o eventuală sistare a serviciului de alimentare cu apă pentru locuitorii municipiului Chișinău ar fi ilegală și va fi calificată corespunzător.