ANSP: Un nou caz de malarie, depistat la o persoană care a călătorit în Nigeria

Malaria este o boală transmisă de anumite specii de țânțari.

La sfârșitul lunii iunie, în R. Moldova a fost confirmat un nou caz, al treilea la număr de la începutul anului, de malarie. Este vorba despre un cetățean întors recent din Nigeria, care nu ar fi urmat recomandările specifice pentru tratamentul antimalaric.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, malaria debutează după o perioadă de incubație de la 8-10 zile la 3-6 săptămâni, în funcție de forma clinică a malariei, și se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, grețuri și vărsături.

Până în prezent, nu există un vaccin eficace împotriva malariei, dar boala poate fi prevenită prin două modalități, care au efect comun:

1. Chimioprofilaxia – administrarea remediilor antimalarice. La moment, se cunosc mai multe preparate cu acțiune antimalarică.

2. Protejarea de înțepăturile țânțarilor: dotarea ferestrelor și ușilor cu plase anti-moschit, pentru prevenirea pătrunderii țânțarilor în încăperi; limitarea plimbărilor în perioada nocturnă; purtarea pantalonilor şi a îmbrăcămintei cu mâneci lungi; utilizarea plaselor impregnate cu insecticide, a cremelor, spray-urilor.

Malaria este o boală transmisă de anumite specii de țânțari. Este una din cele mai răspândite boli infecțioase: aproape jumătate din populaţia globului trăiește în zone endemice pentru malarie – Africa şi America de Sud, Orientul Mijlociu, subcontinentul Indian, Asia de Sud și Oceania.

Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în țara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia.

ANSP îndeamnă ca la apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie să fie solicitată asistența medicală și să fie comunicate lucrătorului medical perioada, țara și regiunea unde a avut loc călătoria.

Actualmente, cazuri de malarie sunt înregistrate în 84 de țări și teritorii, care sunt vizitate în fiecare an de mai mult de 125 de milioane de turiști, dintre care 25-30 de milioane de europeni.

În țările europene, inclusiv Republica Moldova, malaria a fost lichidată mai bine de jumătate de secol, dar cazuri de import se înregistrează cu regularitate ca urmare a emigrației și a călătoriilor în zonele endemice.

În anul 2023, s-au înregistrat patru cazuri de malarie la cetățeni care au călătorit în zone endemice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te