Antony Blinken: SUA ar putea impune sancțiuni entităților care încalcă acordul de pace de la Dayton

Secretarul de stat Antony Blinken

Statele Unite, care au intermediat acordul de pace de la Dayton din 1995 care a pus capăt războaielor din Balcani din 1992-1995 , ar putea impune sancțiuni împotriva entităților care încearcă să se retragă unilateral din instituțiile statului sau să destabilizeze acordul”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken pe 16 noiembrie.

### Vezi și... ### Statele Unite și UE s-au declarat profund îngrijorate de retorica de dezbinare din Bosnia-Herțegovina

Bosnia-Herțegovina se află într-o criză politică prelungită de mișcări secesioniste ale entității sârbilor, reînviind temerile că Acordul de la Dayton ar putea să se destrame și să amenințe stabilitatea regională. „În calitate de martor semnatar al Acordurilor de Pace de la Dayton, Statele Unite reiterează că măsurile de retragere unilaterală din instituțiile de la nivel de stat sau de destabilizare în alt mod a Acordurilor de Pace de la Dayton vor fi întâmpinate cu măsuri adecvate, inclusiv luarea în considerare a sancțiunilor”, a spus Blinken într-o scrisoare către membri ai președinției tripartite a Bosniei, publicat de portalul istraga.ba.

### Vezi și... ### Vizita unui diplomat american în Bosnia-Herțegovina pe fondul amenințării secesioniste a sârbilor boniaci

Acordurile de pace de la Dayton au creat două entități în Bosnia, Republica Srpska dominată de sârbi și Federația Musulman-Croată. Bosnia-Hertegovina este guvernată și administrată după linii etnice stabilite prin acest acord, cu un guvern central adesea disfuncțional. Liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodik, reprezentantul sârb în președinția tripartită , a amenințat că se va retrage din instituțiile de la nivel de stat, inclusiv din administrația comună judiciară, militară și fiscală a Bosniei.