„Anticorupţia a dat în clocot la Chişinău în stil mare” (Iulian Chifu/Adevărul)

Imagine generică.

Revista presei românești

Your browser doesn’t support HTML5

„Anticorupţia a dat în clocot la Chişinău în stil mare”

O analiză publicată de blogurile Adevărul, semnată de Iulian Chifu, cataloghează arestarea Procurorului General Alexandr Stoianoglo prin titlul „Anticorupţia a dat în clocot la Chişinău în stil mare”. „Protagonistul principal al scenariului şi acţiunii în forţă rămâne, la nivel politic, Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco”. A fost, mai spune analistul, o „lovitură de forţă, orchestrare de mare maestru, colaborare excelentă a Serviciului de Informații și Securitate, a Poliţiei şi Consiliului Superior al Procurorilor”. Mai ales că „după arestarea lui Stoianoglo, la Chişinău poate începe jihadul juridic împotriva tuturor celor implicaţi, într-o formă sau alta, prin corupere, în situaţia actuală a Republicii Moldova”. Chifu explică în ce fel bloca procurorul general suspendat perspectiva reformelor din Republica Moldova, ocrotind în sistem „interesele tuturor potentaţilor cu bani”.

Aktual24 anunță și că SIS a dat publicității înregistrari video cu înscenarea unui viol în cazul fostului ofițer de politie Gheorghe Petic, care a și făcut închisoare 9 luni. Acest dosar figurează în acțiunea penală decanșată împotriva lui Stoianoglo. Șase foști și actuali angajați ai Ministerului de Interne au fost deja reținuți.

Mădălin Necșuțu selectează pentru G4Media reacții politice la reținerea lui Stoianoglo. Vladislav Gribincea, Director executiv al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, are rezerve față de procedura de reținere. Juristul Nicolae Eșanu, fost viceministru al justiției, consideră că operațiunea s-a făcut prea în grabă. Totuși sunt destui comentatori politici care spun că acuzațiile aduse lui Stoianoglo sunt suficiente ca să justifice măsura. Știrea pomenește și de manifestația de protest organizată la Comrat în sprijinul fostului procuror general, care este de etnie găgăuză.

O altă știre din presa de azi, difuzată de Newsweek, informează despre vizita de lucru în Republica Moldova a asistentei adjuncte pentru Europa Centrală şi de Est a secretarului de stat American. Robin Dunnigan a venit și pentru participarea la procesul de reglementare a diferendului transnistrean în formatul 5+2, ca reprezentant al Statelor Unite. La Chișinău „a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru o Moldovă democratică şi independent, ferm ancorată în Europa și în siguranță în cadrul frontierelor sale”.

Căderea guvernului de la București prin moțiune de cenzură încă nu anunță soluții. Analiști precum Dan Tăpălagă, de la G4Media, avansează probabilitatea mare a unui guvern minoritar liberali – UDMR cu susținerea social-democraților din Parlament, adică „Blatul ascuns dintre PNL și PSD”. Cu un asemenea deznodământ, toată această criză politică va fi fost inutilă. Tăpălagă înclină să creadă că nu de dragul lui Florin Cîțu s-a opintit o jumătate de an tot sistemul de putere din România, ci pentru ca liberalii și pesediștii „să împartă în administrațiile lor cele 30 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 50 de milioane din bugetul european multianual, plus resursele din bugetul național”.

Ioana Ene-Dogioiu (spotmedia.ro) se teme că președintele Klaus Iohannis ar putea să nu aibă nicio soluție pregătită. Și pentru ea guvernul minoritar e o variantă perdantă, ca și guvernul tehnocrat dorit de o parte din PSD. Dacă totuși se va ajunge la o alianță PNL-PSD, Ioana Ene-Dogioiu spune că ar putea-o justifica un singur lucru : nevoia unei majorități suficiente pentru o modificare a Constituției. Numai că fostul lider liberal Valeriu Stoica avertizează : mai bine cu actuala Constituție decât cu una modificată de PSD.