Succes al luptei anticorupție sau reglări de conturi în cazul procurorului Ruslan Popov?

Ruslan Popov, adjunct al procurorului general

Ofițeri de securitate și procurori au descins sâmbăta la casa unuia dintre adjuncții procurorului general, Ruslan Popov, suspendat și el din funcție ca urmare a suspendării și reținerii procurorului general Alexandru Stoianoglo. Popov a fost arestat pentru 72 de ore, într-un dosar de îmbogățire ilicită, bazat inclusiv pe investigații jurnalistice. Mai mulți experți și observatori au văzut în acțiunile anchetatorilor un exemplu clasic de scoaterea dosarului din sertar, un dosar care ar fi fost inițiat mai demult, dar care nu era bine să fie investigat într-un anumit context politic. Dar care sunt bănuielile legate de procurorul Ruslan Popov?

Your browser doesn’t support HTML5

Succes al luptei anticorupție sau reglări de conturi în cazul procurorului Ruslan Popov

UPDATE Luni seara procurorul Ruslan Popov a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Din investigațiile jurnalistice rezultă că procurorul Ruslan Popov care activează în sistem din anii 1990 ar fi acumulat capital de invidiat, reușind să achiziționeze mașini scumpe, să-și ridice o vilă în satul natal, Mileștii Mici, și să pună pe roate, prin intermediul tatălui său, o afacere în agricultură, care are în proprietate zeci de hectare de livadă și un frigider pentru păstrarea fructelor. O parte din avere nu ar fi fost declarată sau s-a regăsit în declarațiile de venit depuse anual doar după ce a fost vizat de presă. O altă parte a averii a fost trecută pe numele părinților, care au un stil de viață modest. Procurorul și avocații săi au replicat că banii folosiți au fost împrumutați de la instituții bancare sau de la rude.

Jurnalista Julieta Savițchi de la portalul anticorupție.md s-a ocupat îndeaproape de Ruslan Popov, a vorbit cu tatăl procurorului, a fost în satul socrilor din raionul Ismail, regiunea Odesa, după ce protagonistul investigațiilor declarase că fusese ajutat de socri și de mama lui care lucrează în Italia. Averea procurorului Popov trezește mari suspiciuni, rezumă Julieta Savițchi.

Tatăl procurorului... a lucrat toată viața muncitor de rând

„Majoritatea oamenilor acolo se ocupă cu serele. Au avut sere și socrii lui Popov, dar în ultimul timp nu le aduc atâta venit. Toți își vând legumele crescute angro, vin tirurile la poartă. E o căsuță pe care au vândut-o cu vreo 18 mii de euro. Au fost oameni simpli, care au lucrat în colhozul din localitate. Tatăl procurorului, la fel, a lucrat toată viața muncitor de rând, este în vârstă, un om simplu, se mișcă cam greu, nu-ți vine a crede că a organizat așa o afacere. Noi, jurnaliștii, nu suntem până la urmă judecători, deja lasă să demonstreze ancheta, instanța cum a acumulat procurorul Popov avere”.

Autoritatea Națională de Integritate a efectuat un control în legătură cu averea adjunctului procurorului general, dar se pare că investigația a evitat să se facă legătura demnitarului cu casa nedeclarată mulți ani, invocându-se că aceasta a fost finalizată în 2006, iar articolul ce se referă la îmbogățirea ilicită a apărut în legislație abia în 2014. La fel în cazul afacerii scrise pe numele tatălui procurorului autoritatea a sesizat Fiscul. În rest, discrepanțele constatate de inspectorii de integritate ar fi minore. Aceste motive îi fac pe unii experți să creadă că ar fi fost un control mai curând formal.

Președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, spune că a sesizat ANI pe cazul procurorului Popov încă în 2019, sesizare care a și provocat acest control. Cum poate ANI să susțină că procurorul care a fost reținut sâmbătă nu ar intra sub incidența articolului ce prevede îmbogățirea ilicită, fiind adoptat mai târziu, dacă în general întreaga avere a funcționarilor sau demnitarilor publici aflați în slujbe la stat poate fi supusă controlului pe întreg mandatul, se întreabă Galina Bostan.

### Vezi și... ### Doi dintre adjuncții suspendați ai procurorului general au acuzat CSP că a examinat cauza lui Stoianoglo în grabă

„Pentru mine e clar că instituțiile statului nu-și îndeplinesc rolul în spiritul și litera ligii. În general, reacția asta tardivă a procuraturii, care este legată și de evenimentele politice din țară, reacția ANI-ului care utilizează diverse tertipuri, dar nu-și face lucru așa cum ar fi trebuit să fie făcut. Oamenii aceștia care lucrează la ANI să-și pună niște întrebări, că ei tot trăiesc în societatea noastră, tot au anumite cheltuieli. Eu am impresia că doar părinții funcționarilor publici care lucrează peste hotare reușesc să adune astfel de averi, pentru că în rest mai au și alții părinți peste hotare, dar uite că nu reușesc să adune atât sau nu-s așa de norocoși.

Atât Julieta Savițchi, cât și Galina Bostan speră că activizarea procurorilor anticorupție să se extindă și asupra altor personaje cu probleme de integritate, iar dosarul lui Ruslan Popov să nu aibă soarta celui pe numele lui Nicolae Chitoroagă, un alt procuror-șef reținut și anchetat pentru îmbogățire ilicită, în toamna lui 2019. Acest dosar ar fi fost pus la „murat” după schimbarea puterii politice și a conducerii procuraturii.

Avocații lui Popov au afirmat că dosarul clientului lor este motivat politic și nu poate avea o finalitate. Ei au sugerat că descinderile ofițerilor SIS ar fi urmărit doar ca „să-i închidă gura”. „Asistăm la o demonstrare inutilă de forță, deja în privința adjunctului procurorului general, Ruslan Popov”, i-a luat apărarea colegului său, un alt procuror general adjunct suspendat din funcție, Iurie Perevoznic, care însă a ales să demisioneze.

Până acum, în toți cei 30 de ani de independență, societatea moldovenească a urmărit cu neputință acte vădite de protecționism și reglări de conturi în sistemul de drept, sugerează interlocutoarele mele, de unde și percepția publică e că procurorii nu ar fi independenți de politicieni și nici instituția procuraturii nu a demonstrat că vrea să fie cu adevărat independentă.