Antony Blinken: Nord Stream 2, construit între Rusia și Germania, este contrar intereselor UE

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, 23 martie, 2021

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat la Bruxelles că gazoductul Nord Stream 2 construit între Rusia și Germania este contrar intereselor Uniunii Europene. Vorbind marți, la o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, oficialul american a avertizat Berlinul cu posibile sancțiuni din partea Statelor Unite din cauza acestui proiect.

„Gazoductul este o idee proastă, este rău pentru Europa, pentru Statele Unite și în ultimă instanță se află în contradicție cu propriile interese de securitate ale Uniunii Europene”, a spus Blinken, exprimând punctul de vedere al președintelui Joe Biden. Blinken a precizat că-i va transmite mesajul direct ministrului de externe german Heiko Maas, în cursul zilei.

Germania dorește finalizarea gazoductului în ciuda opoziției exprimate de aliați est-europeni și de Statele Unite. Conducta va dubla capacitatea Rusiei de a exporta gaze direct în Germania, ocolind țări din Europa de est, ca Ucraina. Statele Unite cred că dependența energetică a Uniunii Europene de Rusia va crește.

O lege americană permite sancționarea companiilor care participă la proiectul Nord Stream 2. Noul secretar de stat american se află în prima sa vizită la Bruxelles, spunând că Statele Unite vor să-și refacă vechile parteneriate, în special cu aliații din NATO, și să revigoreze alianța politico-militară.