Deși unii i-ar reproșa lui Joe Biden că se sprijină prea mult pe structurile – bine-cunoscute lui – ale foste administrații Obama, în același timp aliații europeni ai SUA se felicită fără rezerve de aceea că el aduce înapoi „Establishmentul”, structurile fidele și coerente ale diplomației americane, care nu se ascund de capriciul superiorilor ci se activează pentru cauzele tradiționale ale politicii SUA. Principala fiind solidaritatea transatlantică. Soliditatea Occidentului, pe scurt.
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru europeni, fie în NATO fie în UE, faptul că Biden recurge la rezervorul de cadre pro-atlantiste ale lui Obama este o ușurare și o încurajare, un semn că lucrurile vor reintra în „normalitate”.
Așa sunt alegerea lui Antony Blinken ca șef al diplomației (secretar de stat), sau a lui Jake Sullivan drept consilier pentru securitatea națională. Ambii au lucrat sub Hillary Clinton.
Antony Blinken, în special, este o întrupare a „Establishmentului” diplomatic al SUA...
În primul rând, vorbește perfect franceza, ba chiar a studiat în Paris, ceea ce nu doar că arată un atașament pentru vechiul continent, dar Blinken chiar a descris în trecut Europa ca pe un „partener vital” al SUA. Atitudinea lui politică generală ar putea fi rezumată într-un singur concept: lumea e mai funcțională și SUA mai în siguranță cu o relație transatlantică solidă. Într-o asemenea perspectivă, devine de neconceput atitudinea trecută a lui Donald Trump care și-a exprimat speranța că și alte țări vor părăsi UE după exemplul Marii Britanii, după Brexit.
Dimpotrivă, în toate chestiunile mari de politică internațională, inclusiv poziția față de Rusia și China, Blinken e de părere că SUA trebuie să lucreze strâns cu Europa.
Apoi, vine o atitudine total opusă precedentei administrații și în privința NATO. Blinken (care i-a consiliat pe Obama și Biden) a spus despre decizia lui Trump de a retrage trupele din Germania că e prostească sau imprudentă („foolish”) și că asta nu va putea decât să-l încurajeze pe Putin, slăbind în același timp securitatea Europei.
### Vezi și... ### Preşedintele ales Biden își alege cabinetulÎncă din start, imediat după inaugurarea lui Biden, în ianuarie, Blinken va avea doar două săptămâni la dispoziție pentru a extinde cu cinci ani tratatul Start cu Rusia în chestiunea controlului reciproc al armamentului, pe care Trump refuza să-l prelungească deoarece el insista ca și China să-l semneze. Poziția lui Blinken este că tratatul trebui prelungit așa cum este, chit că el va putea fi completat ulterior. Blinken știe, și a spus-o deseori în interviuri, că Putin e îngrijorat de prea marea dependență a Rusiei de tehnologia chineză și e hotărât să se folosească de asta în negocieri.
În sfârșit, ca o legătură cu Europa de un alt tip, Blinken are origini evreiești, iar mama lui a fost măritată a doua oară cu celebrul scriitor, politolog și supraviețuitor al Holocaustului de origine poloneză Samuel Pisar.