Antony Blinken: SUA sunt îngrijorate de „probe” că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei

Secretarul de stat Antony Blinken

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că „probe” despre faptul că Rusia ar putea pregăti un atac asupra Ucrainei au cauzat „îngrijorări profunde” în Statele Unite și a avertizat Moscova că se va confrunta cu sancțiuni economice drastice dacă un astfel de atac ar avea loc.

### Vezi și... ### Kievul va cere NATO mai mult sprijin militar și sancțiuni economice împotriva Rusiei

Blinken a făcut declarația în urma unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din țările NATO, care s-a încheiat la 1 decembrie la Riga. Oficialii ucraineni și occidentali spun că Rusia a lăsat zeci de mii de militari și echipamente grele în apropierea graniței cu Ucraina, în urma unor exerciții militare organizate la începutul anului, cauzând temeri privind o posibilă invazie. „Suntem profund îngrijorați în urma dovezilor că Rusia a făcut planuri pentru acțiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planurile includ eforturi de destabilizare a Ucrainei din interior, precum și operațiuni militare la scară largă”, a declarat Blinken într-o conferință de presă după încheierea reuniunii de la Riga.

### Vezi și... ### Ministrul ucrainean de externe avertizează Rusia: Vom riposta!

„Nu știm dacă președintele (Vladimir) Putin a luat decizia de a invada. Știm că își creează capacități pentru a putea face acest lucru rapid, dacă ar lua o asemenea decizie”, a mai spus oficialul american. În cuvintele sale, Washington-ul a informat „clar” Kremlinul că va răspunde în mod „hotărât, inclusiv printr-o o serie de măsuri economice cu impact mare, pe care ne-am abținut să le folosim în trecut”. Rusia, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și sprijină separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei într-un război de șapte ani și jumătate contra Kievului, a negat că ar planifica vreun atac.