Antony Blinken, mesaj de 8 mai: Vladimir Putin încearcă să „răsucească” istoria

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că președintele rus Vladimir Putin încearcă să „răsucească” istoria la comemorarea terminării războiului doi mondial „pentru a justifica războiul său neprovocat și brutal împotriva Ucrainei”, relatează DPA.

„În timp ce războiul se dezlănțuie în Europa, trebuie să ne sporim capacitatea de a rezista în fața acelora care încearcă acum să manipuleze memoria istorică pentru a-și promova propriile ambiții”, a spus Blinken într-o declarație prilejuită de a 77-a aniversare a victoriei contra naziștilor.

„În timp ce comemorăm terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, avem o datorie sacră față de cei căzuți: să rostim adevărul despre trecut și să-i sprijinim pe toți aceia care în vremea noastră luptă pentru libertate”, a mai spus șeful diplomației americane.

Terminarea celui de-al doilea Război Mondial e celebrată de Occident pe 8 mai, dar Rusia marchează pe 9 mai victoria URSS împotriva Germaniei naziste.

La Moscova e programată o paradă militară pe 9 mai, și se așteaptă ca Putin să vorbească cu această ocazie despre războiul din Ucraina